FRUCTELE MOLDOVENEȘTI, LA MARE CĂUTARE PE PIEȚELE DIN UE ȘI NU DOAR

22 jun 2023
Anul acesta, fructele noastre se bucură de succes în Europa. Producătorii și exportatorii de cireșe au fost asaltați cu cereri de oferte de la importatori din Italia, Spania, Marea Britanie, Țările de Jos ș.a, spune Moldova Fruct.

Echipamentele de răcire și liniile de sortare joacă un rol esențial în procesul de pregătire a cireșelor pentru export. Dar, potrivit Asociației, acces la o infrastructura corespunzătoare de post-recoltare au foarte puțini producători. Ținând cont de faptul că sezonul cireșelor este unul scurt, iar liniile de sortare și răcire nu pot fi folosite și pentru alte specii de fructe, costul acestora, care este și așa unul extrem de mare, devine inaccesibil pentru producătorii noștri.

Deși cu pași mici, totuși avem progrese semnificative în sector. În prezent, producătorii noștri au deja posibilitatea să procure echipament de răcire a cireșelor (hydrocooler) de producere autohtonă. Asta însă nu este suficient. Cumpărătorul european își dorește ca fructele să fie calibrate conform dimensiunilor, 28 mm la 28 mm, 26 la 26 și 24 la 24. Așa sunt cerințele și ele rar când pot fi negociate.

În acest context, Moldova Fruct convoacă ședința Consiliului de Administrare, cu demonstrarea liniei de răcire și relatarea situației la zi de către cei implicați în domeniu.

Printre invitați vor fi: Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea și Directorul adjunct de țară PCRR/USAID, Viorel Leahu.

Ședința va avea loc vineri, 23 iunie, cu începere la ora 09:30, la Întreprinderea  STARAGRO GROUP S.R.L., în satul Ustia, raionul Dubăsari.

Moldova Fruct va continua să încurajeze producătorii să se asocieze în grupuri de producători, pentru a-și consolida capacitățile și a face față cerințelor importatorilor. Prin intermediul acestei ședințe, dorim să atragem atenția asupra importanței de a susține și dezvolta industria de cireșe din Republica Moldova, se arată în comunicatul Moldova Fruct.
 
loading ...