FRUCTELE MOLDOVENEȘTI NU AU LOC ÎN MAGAZINELE DIN ȚARĂ! De ce, ne răspunde expertul Marian Gorincioi

10 feb 2021

În timp ce fermierii care cultivă fructe se plâng de faptul că nu au unde își realiza marfa, rețelele de supermarketuri oferă consumatorilor produse de import. Marian Gorincioi, distribuitor de fructe în marile magazine alimentare din țară, cunoaște fenomenul en-detail și vine cu răspunsuri clare la acest capitol.  
 
Marian este coproprietar la o întreprindere producătoare de fructe și în  2014 lansează propria afacere – distribuitor de fructe în rețelele de magazine. În prezent, clienții lui sunt toate supermarketurile din țară.
 
“Activitatea este destul de grea. Avem puține rețele de magazine cu centre de distribuție. Magazinele solicit, de exemplu, măr de calibru mare la un preț cât mai mic. În mare parte distribuim mere, iar vara - cireșe, prune, anul trecut am livrat și dovleac”, spune expertul. Potrivit lui, fructele sunt achiționate de la cei mai buni producători, care dispun de livezi intensive și produsul este net superior. Anual, el și partenerii săi reușesc să vândă de la 200 la 300 tone de marfă.
 
Moldovenii preferă produsul autohton
 
Din păcate, nu totul e atât de simplu cum pare. Dl Gorincioi menționează mai multe probleme, cu care se confruntă în procesul de lucru. “Una din ele ar fi neconformarea calibrului. Știu că avem calibru bun, pentru că mărul a fost trecut prin linia de sortare, dar fiecare angajat la recepția mărfii poate să vină cu propriile metode de măsurare. O altă problemă este retro bonusul pe care îl cer rețelele. El poate constitui chiar și 7%, când, de facto, profitul nostru nici pe departe nu ajunge la un asemenea procent. Și marfa returnată e de discutat. 95% din produsele restituite de către magazine sunt deteriorate anume de clienții magazinului”, subliniază sursa.

Potrivit dlui Gorincioi, marfa noastră lipsește de pe rafturi din mai multe motive. Pe de o parte, fermierii și distribuitorii trebuie să facă față concurenței în condițiile Acordului de Liber Schimb cu țările UE, iar pe de alta – supermarketurille preferă mărul polonez în detrimentul celui autohton, pentru că e mai ieftin. Și preferințele consumatorului s-au schimbat.

“Dacă acum 5-6 ani nici chiar lucrătorii din magazine nu credeau că fructele pe care le livram erau produse în Moldova, acum produsul moldovenesc este recunoscut și apreciat. Eu livrez doar marfă moldovenească, deși am avut propuneri să aduc fructe din Polonia și alte țări și asta m-ar costa mai puțin. Moldovenii preferă, totuși, produsul local. Șansele ca marfa unui simplu producător să ajungă în magazine sunt destul de mici. Și chiar dacă va fi acceptat, prețul oferit nu va acoperi nici sinecostul produsului”, conchide Marian Gorincioi, fermier și distribuitor de fructe în marile magazine alimentare din țară.
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

3 LEI PENTRU UN KILOGRAM DE MERE MOLDOVENEȘTI. Acesta este prețul pe care îl oferă Rusia în prezent

20 mai 2022

MOLDOVA, ÎN LISTA PRIMELOR 10 ȚĂRI CU CELE MAI MARI EXPORTURI DE CIREȘ. De ce, însă, obține cel mai mic preț mediu?

19 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022

INSPECTORII ANSA, INSTRUIȚI DESPRE EVALUAREA CONFORMITĂȚII FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR PROASPETE

13 mai 2022

FERMIERII MOLDOVENI, INTERESAȚI DE INSTALAREA SISTEMELOR ANTI PLOAIE ȘI ANTI ÎNGHEȚ ÎN PLANTAȚIILE DE CIREȘ

13 mai 2022

FRUCTELE MOLDOVENEȘTI NU AU LOC ÎN MAGAZINELE DIN ȚARĂ! De ce, ne răspunde expertul Marian Gorincioi

FRUCTELE MOLDOVENEȘTI NU AU LOC ÎN MAGAZINELE DIN ȚARĂ! De ce, ne răspunde expertul Marian Gorincioi

FRUCTELE MOLDOVENEȘTI NU AU LOC ÎN MAGAZINELE DIN ȚARĂ! De ce, ne răspunde expertul Marian Gorincioi

loading ...