FRUCTELE MOLDOVENEȘTI, SOLICITATE PENTRU GUSTUL DEOSEBIT. Vitalie Gorincioi: „Noi suntem siguri că avem producție de calitate”

15 sep 2022
Într-un interviu realizat de Vocea Basarabiei, Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, declară că fructele moldovenești sunt solicitate pe piața Federației Ruse datorită calității și gustului autentic. Totuși, chiar dacă exportul fructelor din Republica Moldova pe piața rusă este permis, fermierii moldoveni evită această destinație din cauza cheltuielilor de logistică exagerate, care s-au dublat după ce a început războiul din Ucraina.

Da, contăm (n.r. – pe exportul fructelor pe piața Rusiei), pentru că ne sună partenerii cu care am lucrat, rețele mari precum ar fi Magnit, Lenta, Piatiorka sau X5. Ei ne sună permanent și ne întreabă când o să le trimitem marfă.

Nu exportăm, dar ei cer producția noastră. Cumpărătorul din Federația Rusă caută această producție nu de atâta că ea pur și simplu vine din Moldova, ci de atâta că, într-adevăr, ceea ce scriem noi, sloganul nostru – „Un gust deosebit” – corespunde realității. Noi suntem siguri că avem producție de calitate, inofensivă și lipsită de orice dăunători de carantină”, a afirmat Vitalie Gorincioi în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție”.

Mai mult, președintele Asociației „Moldova Fruct” susține că, de la declanșarea conflictului din Ucraina, fructele autohtone au fost exportate în Federația Rusă, dar cheltuielile suportate de fermieri au fost foarte mari.

Atunci când s-a început războiul în Ucraina eu știu că, chiar și responsabili din Federația Rusă ne-au contactat și au zis că ei ne permit să exportăm, intrările pot fi diferite, căci mai înainte erau doar două intrări. Și noi, într-adevăr, am exportat cu cheltuieli de logistică exagerate.

Un camion cu cireșe se ducea cu 20.000 de dolari pe logistica de transport. Vă imaginați? Asta înseamnă că un dolar la kilogram se adăuga numai de la transport. Și toate cheltuielile le-au suportat fermierii pe spatele lor, doar nu alții le-au suportat”, a adăugat Vitalie Gorincioi.

În condițiile actuale, agricultorii din Moldova s-au orientat către piața Uniunii Europene, pentru a-și vinde producția agricolă.
loading ...