GERMANII VOR SĂ CUMPERE MAI MULTE FRUCTE DIN R. MOLDOVA

19 sep 2023
USAID oferă asistență sectorului horticol moldovenesc în promovarea ofertei pe piețele europene, stabilirea legăturilor directe cu rețelele europene, adoptarea tehnologiilor sustenabile de producere a fructelor și implementarea bunelor practici agricole și sociale.
Cea mai mare rețea de supermarketuri din Germania intenționează să extindă gama de fructe importate direct de la producătorii moldoveni. Reprezentanții rețelei comerciale EDEKA din Germania vizitează în această săptămână producătorii de prune, caise, cireșe și struguri de masă din R. Moldova.
 
În cadrul vizitei, reprezentanții rețelei se familiarizează cu sistemele de producere, sortimentul de soiuri, perioadele de disponibilitate a produselor, infrastructura de sortare și ambalare, gradul de implementare a bunelor practici agricole și sociale.
 
În prezent, rețelele europene extind semnificativ aprovizionarea direct de la producători pentru a garanta calitatea și prospețimea fructelor, a reduce costurile de logistică, a garanta disponibilitatea continuă produselor în contextul riscurilor climatice sporite și a reduce amprenta de carbon.
 
Moldova este poziționată perfect pentru a valorifica aceste tendințe ale pieței internaționale, dar că trebuie să dezvolte o ofertă unică (diferențiere prin gust, perioadă de livrare sau certificări suplimentare), să asigure consolidarea volumelor de fructe de calitate înaltă și să fluidizeze livrările, cu respectarea cerințelor stricte privind reziduurile de pesticide și termenilor de livrare.
 


Rețeaua deja de trei ani importă direct prune de la exportatorul FANI SRL din Moldova. Pe parcursul ultimilor ani, compania a fost asistată în cadrul proiectelor USAID Moldova și a reușit să adapteze oferta conform cerințelor importatorului, să sistematizeze procesul de sortare, ambalare astfel încât să asigure calitate, livrare în termen și a învățat să fie receptiv la schimbare adaptând ambalajul conform cerințelor pieței.
 
În luna mai a anului curent, FANI SRL a livrat primul lot de 20 de tone de mere Granny Smith pe piața din Suedia. Merele cu sticker-e „Moldova - taste makes the difference” (Moldova – un gust deosebit) au fost comercializate în rețelele de magazine și la piețele locale din Suedia.

Fondatorii companiei FANI SRL sunt membrii familiei Bîtlan din satul Drăsliceni, raionul Criuleni, mai exact: tatăl Ștefan Bîtlan și fiul său cu același nume. Fructele ambalate la Criuleni ajung în țări precum Letonia, Lituania, Polonia, România, Austria și Germania. Cum au reușit să ajungă la aceste reușite, citiți AICI
 
USAID oferă asistență sectorului horticol moldovenesc în promovarea ofertei pe piețele europene, stabilirea legăturilor directe cu rețelele europene, adoptarea tehnologiilor sustenabile de producere a fructelor și implementarea bunelor practici agricole și sociale.
loading ...