CUM SĂ GESTIONEZI O AFACERE AGRICOLĂ DE SUCCES. Ștefan Bîtlan: „Intenționăm să facem un centru mare de logistică pentru 2000 de tone de fructe”

02 dec 2022
De-o viață fac agricultură și cunosc în detaliu toate provocările sectorului, dar și revelația rezultatului muncii din câmp. Vorbim despre familia Bîtlan din satul Drăsliceni, raionul Criuleni, membrii căreia muncesc cot la cot pentru dezvoltarea unei afaceri agricole de succes.

Este o afacere de familie, inițiată de tata, dar suntem implicați toți: mama, fratele, sora, avem în staf și angajați: manageri ce se ocupă de export, de serviciile de transport. Eu muncesc în cadrul companiei noastre de aproape 20 de ani, mai bine spus, de la vârsta de 14 ani. Producem prune, struguri, cais, pe suprafața de 42 de hectare, a declarat pentru AGROMEDIA, Ștefan Bîtlan, unul din feciorii fondatorului companiei, ce poartă același nume.

Fondatorul companiei Fani SRL, Ștefan Bîtlan seniorul, a înțeles că o creștere a performanței poate fi realizată doar prin stabilirea unui lanț de aprovizionare integrat, din câmp până la consumator. Astfel, producătorul agricol a investit atât în sectorul de producție, cât și în construcția unor camere frigorifice, a unei linii de sortare și în dezvoltarea propriilor servicii de transport și export.

În construcția frigiderului am început investiția în 2015 și am finalizat în 2016. Spațiul de post recoltare și linia de sortare le-am dat în exploatare anul acesta.

Eu văd diferență în cererea față de fructele pe care le-am avut anterior și ce propunem acum cumpărătorilor. Oamenii au înțeles că chiar dacă acest produs are un preț mai mare pentru că este sortat, manipulat încă o dată, au garanția unei mărfi livrată calitativ, ne-a mărturisit bărbatul.



Fructele ambalate la Criuleni ajung în țări precum Letonia, Lituania, Polonia, România, Austria și Germania. Anul acesta, prunele au fost comercializate cu prețul de 0,35-0,85 euro, iar strugurii cu 0,55-0,90 euro.

Fructele noastre merg toate la export. Nu lucrăm cu rețelele locale pentru că vedem o relație sustenabilă în raport cu ei. În schimb, avem foarte mulți furnizori locali cu care lucrăm din toată Republica, de la Giurgiulești, la Criva. Cumpărăm fructe atât în perioada de recoltare, direct din câmp, cât și ulterior din frigidere. În această perioadă, sortăm și ambalăm prune și struguri de masă. Zilnic, sortăm în jur de 10-12 tone de struguri sau 20 de tone de prune. Anual, compania noastră exportă în țările Uniunii Europene circa 4.000 de tone de fructe, menționează antreprenorul.

În 2021, producătorul agricol a instalat panouri solare de o capacitate de 40 kWp. Iar anul acesta, încă un set de  panouri solare cu puterea instalată de 22 kWp, care vor produce pe durata unui an 26.225,78 kWh. Energia este utilizată pentru funcționarea frigiderelor pentru păstrarea fructelor și a liniei de sortare și ambalare a acestora.

Citește și: AU REDUS CHELTUIELILE PENTRU ENERGIA ELECTRICĂ CU 40%, INSTALÂND PANOURI FOTOVOLTAICE

Am decis să investim în panourile fotovoltaice fiindcă am știut că vom avea un consum sporit de energie, ceea ce va crește semnificativ suma din factură. Acesta a fost un pas și pentru a spori competitivitatea noastră pe piața internațională în fața producătorilor mari cum sunt Țările Balcanice, Polonia.

O problemă majoră cu care ne confruntăm este calitatea fructelor. Avem rebuturi în mărime de 3-20% și asta lungește ziua de muncă până la 8-9 seara, pentru a avea randamentul necesar, până încărcăm camionul, se face ora 12. Astfel, crește consumul de energie, cheltuielile sunt mai mari, dar este un proces care nu depinde de noi.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că munca în livadă este necalitativă, astfel, în frigider ajung fructe ce nu ar trebui să ajungă. Ducem lipsă mare de muncitori calificați, povestește fermierul.

În ciuda dificultăților și a problemelor ce nu contenesc să tot apară, antreprenorul spune că are visuri mari și planuri frumoase de viitor.

Spune-i lui Dumnezeu planurile tale și o să-l faci să rână. Dar, cu siguranță nu ne vom opri aici. Intenționăm să facem un centru mare de logistică pentru 2000 de tone, spune cu speranță Ștefan Bîtlan.
loading ...