La inițiativa Federației Agricultorilor din Moldova, FARM cu suportul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, USAID este organizată o campanie de mobilizare a legumicultorilor din toată țară. Prin această acțiune ne propunem să stimulăm producătorii de legume să-și unească eforturile și să creeze prima organizație de profil, la nivel național - Asociația Națională a Legumicultorilor din Republica Moldova (ANLRM). Structura are scopul de a apăra interesele producătorilor de legume la nivel local, regional, național, dar și internațional.
În prezent, sectorul legumicol din Republica Moldova este dezorganizat și neomogen, iar problemele producătorilor sunt trecute cu vederea, din lipsa unei colaborări și comunicări eficiente între aceștia. Din acest motiv, este nevoie de implicarea benevolă și pro-activă a legumicultorilor în formarea unui mecanism lucrativ, clar definit, cu o structură de conducere conturată și creată din membrii sectorului.
Astfel, în perioada 12-17 decembrie, am organizat patru Adunări Regionale, care au avut loc la Soroca, Fălești, Hîncești și Ceadîr-Lunga, unde am informat și consultat legumicultorii din peste 11 raioane cu privire la avantajele asocierii, principiile funcționării, dar și modul de crearea a asociației. La evenimente au participat peste 80 de reprezentanți ai sectorului.
Inițiativa de a consolida legumicultorii într-o asociație națională a fost susținută de majoritatea agricultorilor prezenți la evenimente. Iar odată cu discuțiile și informațiile furnizate de facilitatorii, producătorii s-au arătat tot mai interesați în implicarea și favorizarea formării asociației.
Drept rezultat a celor patru Adunări Regionale, legumicultorii și-au înaintat reprezentanții, care vor fi parte din Grupurile de Inițiativă Locală, care au obiectivul de a elabora strategia de funcționare a asociației, de a studia practicile internaționale de funcționare a asociației, dar și de convocare a Adunării Generale, care va pune temelia ANLRM.
Ghenadie Ganea, unul dintre legumicultori din raionul Fălești, care a fost delegat în Grupul de Inițiativă Locală din regiune a încurajat agricultorii să fie mai receptivi și implicați în soluționarea problemelor sectoriale.
Nu trebuie să ne convingeți că trebuie să formăm o asociație. Noi suntem conștienți că avem nevoie de această structură și cât mai urgent posibil, poate era necesar de făcut acest pas cu mai mulți ani în urmă. Doar uniți și prin comunicare am putea să ne mișcăm din loc.
Odată cu informarea fermierilor despre necesitatea creării asociației, echipa de experți FARM a identificat și discutat despre probleme comune din sector. Dintre cele mai stringente ar fi:
1. Lipsa sistemelor de irigare și accesul la apă
2. Prețurile ridicate la inputuri
3. Lipsa unui cadru normativ care să reglementeze activitatea intermediarilor
4. Lipsa unei legi care să protejeze piața internă
5. Necesitatea unei campanii naționale, susținută de stat pentru promovarea produselor autohtone
Subiectele au fost discutate și dezbătute pe larg împreună cu experții din domeniul agricol. Iar aceștia i-au încurajat pe agricultori să fie cât mai activi în crearea asociației, așa cum aceasta ar contribui la soluționarea mai multor probleme.
Andrei Zbancă, consultant în dezvoltarea afacerilor a menționat: Doar prin colaborare și organizare, rezultatele pot fi obținute într-un timp scurt. Dacă producătorii din sector și-ar unifica forțele și ar comunica între ei, aceștia ar putea să-și planifice roada în acest fel, ca să nu mai concureze, cultivând aceleași legume. Dimpotrivă, fiecare ar ști când și ce să producă, pentru a putea satisface necesitățile pieței și a consumatorului.
Totodată, colegul nostru, Vasile Pojoga manager de proiecte, FARM a accentuat cât de importantă este implicare fiecăruia în atingerea obiectivelor asociației: Noi toți suntem diferiți și necesitățile noastre sunt diferite, dar scopul asociației este de a ne consolida eforturile într-o singură organizație, care să aducă produsele autohtone pe rafturile din magazinele noastre. Acesta este scopul nostru comun.
În perioada 19-22 decembrie urmează organizarea Adunărilor Regionale la Cantemir, Drochia, Edineț, Orhei, iar în ianuarie sunt preconizate evenimentele pentru Chișinău, Ștefan-Vodă și Ungheni.
*Pentru informații adiționale, urmăriți pagina noastră de Facebook sau contactați-ne la nr 062102916 - Laura Grigore, specialist în comunicare și relații cu publicul, FARM sau la adresa de email lgrigore@agrofarm.md.