ÎN PREMIERĂ PRUNELE DIN GĂGĂUZIA EXPORTATE ÎN OLANDA. Ce spune compania care a dat startul

23 sep 2021
Prunele în stare proaspătă produse în UTA Gagauzia au fost exportate pentru prima dată în Olanda, o piață cu cerințe exigente față de calitatea fructelor, dar și care oferă prețuri atractive. Compania producătoare-exportatoare, Biyaz Salkim, este certificată de mai mulți ani conform standardelor GLOBALG.A.P., ceea ce asigură cumpărătorii de calitatea și inofensivitatea produselor și respectarea cerințelor privind protecția muncii și bunăstarea angajaților.
 
Biyaz Salkim este o întreprindere agricolă din UTA Gagauzia și are o experiență de peste 12 ani în producerea fructelor și strugurilor pe o suprafață de circa 100 hectare. Compania produce diferite soiuri de prune. Acum doi ani, datorită suportului Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM), aceasta a devenit prima întreprindere agricolă din Gagauzia dotată cu o linie de ambalare a prunelor și strugurilor, care îi permite să sorteze și să calibreze fructele conform cerințelor cumpărătorilor. Ulterior, Biyaz Salkim a fost susținută în implementarea standardelor GLOBALG.A.P în procesul de producere a strugurilor de masă și prunelor.
 


Vera Iabanji, directoarea companiei Biyaz Salkim, susține că, de regulă, prunele în stare proaspătă erau comercializate în statele membre ale CSI. „În acest an am încercat să diversificăm piața de export și ne dorim să ne extindem prezența și în alte state membre ale UE, nu doar cu prune, ci și cu strugurii noștri. Datorită tehnologiilor moderne de producere și post recoltă implementate în gospodărie și deținerea certificatului internațional pentru confirmarea inofensivității fructelor am putut livra prune conform cerințelor cumpărătorilor. Totodată, am convenit cu compania importatoare din Olanda să expediem pentru testare struguri de masă soiul Codreanca”, a declarat Vera Iabanji.
 
Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 23 de mii hectare plantate cu prun, dintre care 700 sunt amplasate în UTA Gagauzia. Moldova produce anual o cantitate de circa 90 000 tone de prune. În 2019, grație eforturilor proiectului USAID APM, prunele moldovenești au început să fie exportate pe piețe noi din UE, cum ar fi Germania, Austria, Franța. Totodată, Republica Moldova are dreptul la o cotă de export fără taxe a prunelor în UE. Deși cota de export a prunelor în UE a fost majorată în 2020 până la 15 mii tone, producătorii moldoveni valorifică de regulă în totalitate această cota chiar la începutul sezonului de comercializare. Astfel, prunele moldovenești sunt tot mai apreciate în țările UE, iar în 2020 prunele exportate în UE au constituit peste 50 la sută din valoarea totală a prunelor comercializate pe piețele externe.
 
Top știri

NUCICULTORII MOLDOVENI ÎN FRANȚA: un producător francez – inspirație în creșterea soiurilor Chandler și Howard

14 oct 2021

STANDARDE EUROPENE PENTRU FRUCTELE DE LA ȘOLDĂNEȘTI. Autoritățile au contribuit cu peste 11 milioane lei

13 oct 2021

LA GRĂDINA BUNEILOR - Maria Darii crește produse ecologice pentru copii și nepoți

12 oct 2021

MIEREA ȘI FRUCTELE MOLDOVENEȘTI FAC SENZAȚIE LA ANUGA. Străinii interesați de chipsurile și cubulețele din mere și prune uscate

12 oct 2021

PRUNELE DE LA TARACLIA AU AJUNS ÎN POLONIA. Alte 5 camioane urmează să fie exportate

11 oct 2021
Din aceiași categorie

PREMIERĂ PENTRU CAISELE MOLDOVENEȘTI: Fructele sunt exportate în mai multe țări din Uniunea Europeană

20 jul 2021

EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea. Există o explicație. O găsești AICI

23 jun 2021

FERMIERUL ION GRODEA: „Vindem piersicile la un preț de nimic.” Ce crede pomicultorul despre situația din agricultură, afli AICI

20 jul 2021

AFACERILE CU LEGUME ADUC PROFIT RAPID AGRICULTORILOR

06 mai 2020

SECETA ȘI ÎNGHEȚURILE DE PRIMĂVARĂ I-A OCOLIT PE UNII PRODUCĂTORI. Iată ce roadă de cireșe strâng de pe un hectar

02 jun 2020

ÎN PREMIERĂ PRUNELE DIN GĂGĂUZIA EXPORTATE ÎN OLANDA. Ce spune compania care a dat startul

ÎN PREMIERĂ PRUNELE DIN GĂGĂUZIA EXPORTATE ÎN OLANDA

Ce spune compania care a dat startul

ÎN PREMIERĂ PRUNELE DIN GĂGĂUZIA EXPORTATE ÎN OLANDA. Ce spune compania care a dat startul

loading ...