ÎN PREMIERĂ PRUNELE DIN GĂGĂUZIA EXPORTATE ÎN OLANDA. Ce spune compania care a dat startul

23 sep 2021
Prunele în stare proaspătă produse în UTA Gagauzia au fost exportate pentru prima dată în Olanda, o piață cu cerințe exigente față de calitatea fructelor, dar și care oferă prețuri atractive. Compania producătoare-exportatoare, Biyaz Salkim, este certificată de mai mulți ani conform standardelor GLOBALG.A.P., ceea ce asigură cumpărătorii de calitatea și inofensivitatea produselor și respectarea cerințelor privind protecția muncii și bunăstarea angajaților.
 
Biyaz Salkim este o întreprindere agricolă din UTA Gagauzia și are o experiență de peste 12 ani în producerea fructelor și strugurilor pe o suprafață de circa 100 hectare. Compania produce diferite soiuri de prune. Acum doi ani, datorită suportului Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM), aceasta a devenit prima întreprindere agricolă din Gagauzia dotată cu o linie de ambalare a prunelor și strugurilor, care îi permite să sorteze și să calibreze fructele conform cerințelor cumpărătorilor. Ulterior, Biyaz Salkim a fost susținută în implementarea standardelor GLOBALG.A.P în procesul de producere a strugurilor de masă și prunelor.
 


Vera Iabanji, directoarea companiei Biyaz Salkim, susține că, de regulă, prunele în stare proaspătă erau comercializate în statele membre ale CSI. „În acest an am încercat să diversificăm piața de export și ne dorim să ne extindem prezența și în alte state membre ale UE, nu doar cu prune, ci și cu strugurii noștri. Datorită tehnologiilor moderne de producere și post recoltă implementate în gospodărie și deținerea certificatului internațional pentru confirmarea inofensivității fructelor am putut livra prune conform cerințelor cumpărătorilor. Totodată, am convenit cu compania importatoare din Olanda să expediem pentru testare struguri de masă soiul Codreanca”, a declarat Vera Iabanji.
 
Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 23 de mii hectare plantate cu prun, dintre care 700 sunt amplasate în UTA Gagauzia. Moldova produce anual o cantitate de circa 90 000 tone de prune. În 2019, grație eforturilor proiectului USAID APM, prunele moldovenești au început să fie exportate pe piețe noi din UE, cum ar fi Germania, Austria, Franța. Totodată, Republica Moldova are dreptul la o cotă de export fără taxe a prunelor în UE. Deși cota de export a prunelor în UE a fost majorată în 2020 până la 15 mii tone, producătorii moldoveni valorifică de regulă în totalitate această cota chiar la începutul sezonului de comercializare. Astfel, prunele moldovenești sunt tot mai apreciate în țările UE, iar în 2020 prunele exportate în UE au constituit peste 50 la sută din valoarea totală a prunelor comercializate pe piețele externe.
 
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

3 LEI PENTRU UN KILOGRAM DE MERE MOLDOVENEȘTI. Acesta este prețul pe care îl oferă Rusia în prezent

20 mai 2022

MOLDOVA, ÎN LISTA PRIMELOR 10 ȚĂRI CU CELE MAI MARI EXPORTURI DE CIREȘ. De ce, însă, obține cel mai mic preț mediu?

19 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022

INSPECTORII ANSA, INSTRUIȚI DESPRE EVALUAREA CONFORMITĂȚII FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR PROASPETE

13 mai 2022

FERMIERII MOLDOVENI, INTERESAȚI DE INSTALAREA SISTEMELOR ANTI PLOAIE ȘI ANTI ÎNGHEȚ ÎN PLANTAȚIILE DE CIREȘ

13 mai 2022

ÎN PREMIERĂ PRUNELE DIN GĂGĂUZIA EXPORTATE ÎN OLANDA. Ce spune compania care a dat startul

ÎN PREMIERĂ PRUNELE DIN GĂGĂUZIA EXPORTATE ÎN OLANDA

Ce spune compania care a dat startul

ÎN PREMIERĂ PRUNELE DIN GĂGĂUZIA EXPORTATE ÎN OLANDA. Ce spune compania care a dat startul

loading ...