LUCRĂRI DE TĂIERE ȘI CURĂȚARE CARACTERISTICE GUTUIULUI

04 nov 2021

Gutuiul este un pom fructifer care crește mult în înălțime, potrivit pentru livezile din grădinile familiale. Spre deosebire de alți pomi fructiferi, trunchiul acestuia crește răsucit, lemnul este foarte tare și alb, scoarța este plină de noduri, iar ramurile principale sunt groase și se deosebesc la culoare de cele tinere.

Ramurile de rod ale gutuiului

Gutuiul are două cicluri de dezvoltare. Lăstarii gutuiului cresc primăvara și în a doua jumătate a lunii iulie. Pentru a aplica tăieri și curățiri corecte, este importantă recunoașterea ramurilor de rod ale gutuiului. 

Sunt trei tipuri de ramuri de rod:
  1. Ramură lungă, ia naștere de pe ramurile de schelet.
  2. Măciuliile se formează pe lăstari care apar primăvara din mugurii micști. Acești lăstari au o floare în vârf, din care se va forma fructul. Din măciulia de pe lăstar se formează doi muguri micști așezați la vârf.  
  3. Coarnele de melc sunt de fapt o grupare de două măciulii. Coarnele de melc se formează toamna, din mugurii micști așezați în vârful măciuliilor. Aceștia primăvara formează lăstari cu floare, care până toamna se transformă în măciulii. 

Formarea coroanei pentru o fructificare bogată

În mod natural, gutuiul crește în formă de tufă, cu mai multe tulpini. Pomii altoiți pentru grădină au un singur trunchi, iar pentru a fructifica mult, la pomii tineri se va încerca formarea coroanei cât mai apropiat de forma naturală. Gutuiul are nevoie de o coroană cu ramuri de schelet puternice, cu coroana aerisită, prin care să pătrundă soarele și aerul. 
În cazul gutuiului ajuns la maturitate se aplică două tipuri de tăieri: scurtarea sau rărire și eliminarea. 
Gutuiul cu creștere viguroasă se taie moderat. După aproximativ 5 ani, când gutuiul ajunge la maturitate, axul poate fi tăiat la un mugure. În fiecare primăvară se îndepărtează toate ramurile bolnave sau uscate. Vor fi eliminate toate ramurile concurente ale axului principal, scheletului sau cele de pe tulpină. Pentru a tăia cu ușurință alege o foarfecă pentru ramuri groase.
Gutuiul începe să rodească după 3-4 ani de la plantare, atunci creșterile ramurilor se reduc. Se vor realiza următoarele tipuri de tăieri:
  • Ramurile mixte se vor tăia doar dacă depășesc 20 cm. Dacă depășesc 40 cm se scurtează cu ⅓ din lungime 
  • Ramurile fructifere se vor scurta și rări dacă îmbătrânesc și nu mai cresc destul de puternic. În acest caz se păstrează doar 2-3 măciulii pe o ramificație. Între măciulii se păstrează distanță de aproximativ 10 cm
  • Ramurile vegetative se taie în așa fel să se aerisească coroana, dacă nu ajunge lumină suficientă înăuntru
  • Ramurile lacome se elimină complet
 
 sursa:www.agroland.ro
 

LUCRĂRI DE TĂIERE ȘI CURĂȚARE CARACTERISTICE GUTUIULUI

LUCRĂRI DE TĂIERE ȘI CURĂȚARE CARACTERISTICE GUTUIULUI

LUCRĂRI DE TĂIERE ȘI CURĂȚARE CARACTERISTICE GUTUIULUI

loading ...