MATERIALUL SĂDITOR DE CĂPȘUN DE CALITĂȚI BIOLOGICE ÎNALTE PRODUS ÎN MOLDOVA DEMONSTREAZĂ PERFORMANȚĂ

26 mai 2021

Primii stoloni de căpșun de calități biologice înalte și liberi de viruși și boli, produși în sera computerizată a cooperativei Berries Group instalată cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), a demonstrat un grad de prindere de peste 98 la sută.

Constantin Popescu, membru al cooperativei, a declarat că materialul săditor, produs în sera computerizată, s-a prins în proporție de aproape 100%, ceea ce nu se poate obține în cazul stolonilor refrigerați, importați de producătorii de căpșun, care au un grad de prindere de doar 80 la sută. “Anul trecut a fost primul an de testare, și am obținut material săditor de prima categorie, datorită sistemului de control computerizat al umidității, temperaturii aerului și fertigării constante.Sera este amplasată în satul Blindești, raionul Ungheni, are o suprafață de circa 4 mii m2 și este dotată cu centru de control computerizat care monitorizează și dirijează temperatura și umiditatea din interior. Plantele-mamă se dezvoltă în substrat de cocos. Pepiniera are capacitate de a asigura cu material săditor până la 20 de hectare în fiecare an. Investiția totală în instalarea și dotarea noii construcții a fost de circa 3 milioane de lei, dintre care 1,7 milioane au fost oferite de USAID/APM.

În prezent, pepiniera produce material săditor de calitate superioară de plante certificate procurate de la producătorii din Europa. Unul din soiurile multiplicate în 2020 este Marmolada, fructele cărei se evidențiază prin gustul și aroma lor deosebită. Soiul este în proces de testare și urmează a fi propus pentru certificare și introducere în Catalogul Soiurilor de Plante din Republica Moldova.

În prezent în Republica Moldova sunt înregistrate circa 2000 de hectare de căpșuni, iar suprafața alocată acestei culturi se extinde foarte repede. Conform tehnologiei de producere plantațiile de căpșun trebuie să fie reînnoite la fiecare 2-3 ani. De regulă, costul pentru procurarea materialului săditor constituie circa 40 la sută din investițiile necesare la înființarea unei plantații de căpșun în câmp deschis.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

PRINCIPALELE BOLI ALE ARDEIULUI. Simptome, prevenire și combatere

05 jul 2022

CUM SCĂPĂM DE COROPIȘNIȚE? Capcane cu miere, bere sau melasă. Măsuri agrotehnice de combatere

01 jul 2022

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

MATERIALUL SĂDITOR DE CĂPȘUN DE CALITĂȚI BIOLOGICE ÎNALTE PRODUS ÎN MOLDOVA DEMONSTREAZĂ PERFORMANȚĂ

MATERIALUL SĂDITOR DE CĂPȘUN DE CALITĂȚI BIOLOGICE ÎNALTE PRODUS ÎN MOLDOVA DEMONSTREAZĂ PERFORMANȚĂ

MATERIALUL SĂDITOR DE CĂPȘUN DE CALITĂȚI BIOLOGICE ÎNALTE PRODUS ÎN MOLDOVA DEMONSTREAZĂ PERFORMANȚĂ

loading ...