MAYHONEY, UN NOU SOI DE MUR AUTOHTON. Timpuriu, gust echilibrat, semințe mici

27 nov 2024
Pentru comercializarea în stare proaspătă, murele trebuie să respecte cerințe riguroase. În general, conform solicitărilor comercianților, murul trebuie să aibă o greutate a boabelor de 8-10 g, substanță uscată solubilă de la 9% la 11%, aciditate titrabilă de la 0,9% la 1% și un raport de substanțe uscate solubile/acid titrabil în intervalul 10-13. Cu toate acestea, determinarea nivelurilor optime de zahăr și aciditate necesită cercetări suplimentare, inclusiv gustul, aroma și postgustul.
 
Principalul hibrid de mur care se cultivă în Republica Moldova este Arapaho. A fost adus în țară pentru testare și cercetare, pentru folosire ca material genetic, datorită precocității maturării fructului și semințelor mai mici față de alți hibrizi. Dar, în lipsa unei varietăți mai bune, a fost multiplicat și pentru producție. Datorită precocității și semințelor drupelor mai mici față de alți hibrizi, gustului acceptabil, planta dată a obținut popularitate.
 
S-a dovedit, însă, că Arapaho nu este cel mai potrivit hibrid de mur pentru solurile noastre care au pH-ul mai sus de 7. Murul iubește solurile cu pH-ul mai mic, 6,5 – 7,0. De asemenea, este sensibil la condițiile climatice zonei date. Acesta iubește o umiditate relativ mai mare în perioada de creștere și maturare a fructelor, din cauza gradului de transpirație foarte mare al frunzelor.
 

Un nou soi de mur autohtonMayhoney

Dumitru Trocin, horticultor, cercetător și selecționer al soiurilor de mur, si altor culturi din genul Rubus, pentru R. Moldova și alte țări, în urma multor ani de studiu și ameliorări, vine cu un nou soi de mur, adaptat condițiilor din țara noastră: soiul numit Mayhoney.
 
Este o nouă varietate cu ținuta verticală, încă nebrevetată, de mur timpuriu, care dă roade cu trei până la patru zile mai devreme decât Arapaho, cu un raport dulce/acid perfect echilibrat și gust ce-ți amintește de mierea de albine de mai, aromă florală ușoară și 19% substanță uscată solubilă în apă.
 
Comparăm soiul nostru cu murul Arapaho, deoarece în Republica Moldova 95% din suprafețe sunt plantate cu acest hibrid. Fructul de mur Arapaho este popular în rândul cultivatorilor datorită fructificării timpurii, obținând profituri bune din vânzarea producției și printre consumatori datorită raportului său dulce/acid relativ acceptabil și a dimensiunilor mici a semințelor (pyrenes). Mărimea semințelor soiului pe care îl oferim este chiar mai mică decât la Arapaho. Datorită ramificației laterale sporite, noua varietate este mai productivă și liberă de toate neajunsurile pe care le posedă murul Arapaho.
 
În opinia noastră, acest soi este primul din lume care merită pe bune a fi numit într-adevăr MUR și va fi acceptat cu entuziasm atât de producătorii de fructe de pădure, cât și de sectorul privat (amatori), explică cercetătorul.
 
Cei care doresc să aprecieze calitatea fructelor și respectiv varietatea de plantă sunt invitați la lotul demonstrativ al specialistului din Fălești în mijlocul lunii iunie 2025, când murele Mayhoney vor fi coapte.
 
loading ...