NUCICULTORII MOLDOVENI ÎN FRANȚA: un producător francez – inspirație în creșterea soiurilor Chandler și Howard

14 oct 2021
Un grup de producători de nuci din Republica Moldova a efectuat recent o vizită de lucru la o livadă de nuci din sudul Franței, la care au fost prezenți și experți ai Chandler Moldova. Grupul de lucru a avut posibilitatea să facă un schimb de cunoștințe și să preia elemente din experiența foarte bogată a producătorului francez.
 
Nucicultorii au abordat un șir de subiecte ce țin de nutriția minerală și protecția integrată la soiurile Chandler și Howard. Mai mult, participanții acestei deplasări au studiat particularitățile uscării industriale ale acestor două soiuri de nuci cu scopul de a conserva calitatea și culoarea miezului la parametrii optimi.
 
Chandler Moldova regrupează mai mulți profesioniști ai culturii nucului din Republica Moldova și are ca obiectiv să ofere tot suportul informațional necesar în creșterea cu succes a culturii nucului de soi Chandler, cât și a altor soiuri de nuc americane sau franceze.


 
Toți cei interesați în înființarea livezilor cu soiuri de nuc moderne, în special Chandler, primesc consultanță gratuită în primii 3 ani, dar și asistență tehnică pe durata de exploatare a livezilor de nuci înființate cu materialul săditor. În acest sens, au asigurată examinarea terenului și elaborarea proiectului livezii.

În cadrul acestei plecări în Franța, a fost prezent și Oleg Tirsină, Președintele Asociației Nucicultorilor din R. Moldova. Contactat anterior de AGROMEDIA, dl Tirsină menționează că:
 
„Chandler a intrat în Europa cu mulți ani în urmă, dar lumea a fost reticentă. Când însă s-au văzut rezultatele din unele livezi în special, din Italia, Franța, SUA, lumea și-a schimbat opinia și a riscat. Devenise clar că o parte din soiurile noastre sunt neproductive.
 
Concomitent, realitatea cu Chandler câștiga teren în Moldova. Și la un moment dat tendința s-a inversat: s-a renunțat aproape definitiv la soiurile noastre. Azi sunt trei soiuri lider: Chandler, Pescianski și Fernor”, a conchis președintele Asociației.
 
De menționat faptul că Chandler Moldova produce pomi altoiți de nuc cu certificare națională și europeană. Grupul deține o plantație de 20 ha, în care 40 la sută e soi Pescianski și 12 ha sunt plantate egal cu Chandler și Fernor. Prețul de vânzare variază între 4 și 7 euro pentru un puiet. Materialul săditor de doi ani se vinde de la 7 la 10 euro. Materialul de import din Franța este mult mai scump, ajunge până la 16 euro.
 


Cele mai cunoscute soiuri de nuci printre rândul cultivatorilor de nuci din R. Moldova sunt Chandler și Fernor, două soiuri de nuc de origine americană și franceză. Acestea, de fapt, reprezintă cel mai bun soi din selecția țărilor respective. În Moldova, Fernor este primul soi plantat începând cu 2006, iar Chandler a fost plantat în premieră în livezi în 2012.
 
În prezent, soiul de nuci Chandler este cel mai plantat soi din R. Moldova, dar și cel mai popular în Franța.
 
Top știri

STANDARDE EUROPENE PENTRU FRUCTELE DE LA ȘOLDĂNEȘTI. Autoritățile au contribuit cu peste 11 milioane lei

13 oct 2021

LA GRĂDINA BUNEILOR - Maria Darii crește produse ecologice pentru copii și nepoți

12 oct 2021

MIEREA ȘI FRUCTELE MOLDOVENEȘTI FAC SENZAȚIE LA ANUGA. Străinii interesați de chipsurile și cubulețele din mere și prune uscate

12 oct 2021

PRUNELE DE LA TARACLIA AU AJUNS ÎN POLONIA. Alte 5 camioane urmează să fie exportate

11 oct 2021

NOI PIEȚE DE DESFACERE PENTRU FRUCTELE MOLDOVENEȘTI. Producători de pe ambele maluri ale Nistrului prezenți la expoziția din Spania

07 oct 2021
Din aceiași categorie

PREMIERĂ PENTRU CAISELE MOLDOVENEȘTI: Fructele sunt exportate în mai multe țări din Uniunea Europeană

20 jul 2021

EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea. Există o explicație. O găsești AICI

23 jun 2021

FERMIERUL ION GRODEA: „Vindem piersicile la un preț de nimic.” Ce crede pomicultorul despre situația din agricultură, afli AICI

20 jul 2021

AFACERILE CU LEGUME ADUC PROFIT RAPID AGRICULTORILOR

06 mai 2020

SECETA ȘI ÎNGHEȚURILE DE PRIMĂVARĂ I-A OCOLIT PE UNII PRODUCĂTORI. Iată ce roadă de cireșe strâng de pe un hectar

02 jun 2020

NUCICULTORII MOLDOVENI ÎN FRANȚA: un producător francez – inspirație în creșterea soiurilor Chandler și Howard

NUCICULTORII MOLDOVENI ÎN FRANȚA: un producător francez – inspirație în creșterea soiurilor Chandler și Howard

NUCICULTORII MOLDOVENI ÎN FRANȚA: un producător francez – inspirație în creșterea soiurilor Chandler și Howard

loading ...