PARTENERIAT DE SUCCES: Prunele de pe malul stâng au fost exportate în România, iar strugurii de masă în Polonia

19 nov 2021
Producătorii și exportatorii de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului și-au dezvoltat capacitățile de export pentru a cuceri piețe alternative cu asistența  financiară a Suediei și Marii Britanii în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export  pe  malurile Nistrului” (AdTrade), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Datorită proiectului, membrii asociațiilor Moldova Fruct și Dnestrovskii Fruct au participat la un șir de activități de instruire și schimb de experiență, au participat împreună la expoziții internaționale unde au reușit să promoveze în comun fructele moldovenești.

„Implementarea activităților în cadrul programului a permis o comunicare mai intensă profesionistă între exportatorii de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului, anume în aspectele de a pătrunde pe piața Uniunii Europene”, spune Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct.

Unul dintre exemplele reușite de colaborare este cel al companiilor Mialex Nord de pe malul drept și exportatorul din stânga Nistrului, Polius Agro. Parteneriatul a rezultat în faptul că întreprinderea de pe malul stâng a reușit să facă export de prune în România și de struguri în Polonia.

„Exportatorul de pe malul drept ne-a oferit suport la înregistrarea companiei și efectuarea tuturor procedurilor pentru a reuși să ajungem cu fructele noastre pe piața UE. Conlucrarea a fost la nivel practic și aplicativ: Mialex Nord ne-a ajutat și asistat informativ și logistic, astfel încât compania noastră a fost înregistrată în calitate de exportator pe malul drept”, relatează Eugen Bojco, producător și exportator de fructe de pe malul stâng.

De menționat că, un producător de fructe de pe malul stâng al Nistrului poate să facă export în țările UE dacă compania lui este înregistrată conform legislației Republicii Moldova, atât la Agenția de Servicii Publice, cât și la instituții cum ar fi ANSA etc.
Eugen Bojco spune că a reușit să vândă în acest an 40 tone de prune în România.

„Este un rezultat bun pentru început, nu știm cum va fi anul următor și ce prețuri se vor oferi pe piața Federației Ruse unde vindem cea mai mare parte a fructelor, iată de ce dorim să diversificăm piața de desfacere”, afirmă antreprenorul.
 
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

PRINCIPALELE BOLI ALE ARDEIULUI. Simptome, prevenire și combatere

05 jul 2022

CUM SCĂPĂM DE COROPIȘNIȚE? Capcane cu miere, bere sau melasă. Măsuri agrotehnice de combatere

01 jul 2022

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

PARTENERIAT DE SUCCES: Prunele de pe malul stâng au fost exportate în România, iar strugurii de masă în Polonia

PARTENERIAT DE SUCCES: Prunele de pe malul stâng au fost exportate în România, iar strugurii de masă în Polonia

PARTENERIAT DE SUCCES: Prunele de pe malul stâng au fost exportate în România, iar strugurii de masă în Polonia

loading ...