ESTE PREGĂTITĂ PIAȚA FRUCTELOR CONGELATE PENTRU SEZONUL 2023/24?

31 mai 2023
Sezonul 2022/23, care a fost dificil pentru sectorul de fructe și legume congelate, a lăsat o mulțime de consecințe negative cu care producătorii vor trebui să intre în noul sezon. Probabil că aceste circumstanțe vor avea un impact semnificativ asupra tendințelor pieței. Prin urmare, acum este important să evaluăm care pot fi consecințele și modul în care acestea vor afecta formarea volumului pieței și a prețurilor pentru fructele și legumele congelate în sezonul 2023/24.

 
Epuizarea financiară a producătorilor de pomușoare congelate

Pierderile financiare mari asociate cu fluctuațiile pieței au dus la faptul că multe congelatoare nu au suficiente resurse financiare pentru a începe noul sezon. Mai mult, până acum, clienții europeni au datorii la producători, pe care nu le pot plăti din diverse motive.
 
Pentru a cumpăra materii prime și a începe să lucreze, producătorul de fructe și legume congelate are nevoie de fonduri. În consecință, dacă banii sunt scumpi, atunci procesatorul trebuie fie să reducă prețul materiilor prime, fie să se aștepte la o creștere a prețului produselor finite. Prețurile pentru toate tipurile de congelare a fructelor și pomușoarelor au scăzut brusc în sezonul trecut. Prin urmare, chiar și fără o creștere a costului de atragere a creditelor, congelatoarele ar fi trebuit oricum să reducă prețurile materiilor prime în acest sezon.
 
Este firesc să presupunem că fermierii nu vor dori să vândă produse mai ieftine decât cu un an mai devreme, cu excepția cazului în care, desigur, au de ales sub forma unor piețe alternative. De asemenea, este logic să presupunem că volumele de achiziții de materii prime de către congelatoare pot scădea. Timpul ne va spune, totuși, până acum ambii acești factori sunt negativi în ceea ce privește prețul mărfurilor.
 

Stocuri mari de fructe congelate de anul trecut

Acest factor este și negativ, în primul rând din punct de vedere al finanțelor, iar în al doilea rând din punct de vedere al logisticii.
 
Produsele congelate care nu sunt vândute până acum sunt, desigur, numerar congelat. Producătorul a cumpărat materii prime cu un cost, a înghețat și ambalat, a depozitat într-un frigider, continuând să cheltuiască bani fără a înțelege exact când și la ce preț va fi acest produs vândut. Banii sunt înghețați de un an și costul materiilor prime continuă să crească.
 
Împreună cu fondurile înghețate, produsele finite ocupă spațiu în depozit, care nu va putea găzdui produse noi. Aceasta înseamnă că producătorul este obligat să planifice o reducere a volumului de înghețare.
 
Acești factori îi conduc pe producători la indecizie privind achiziționarea de produse pentru noul sezon. În cazul în care producătorii, din motive obiective, oferă prețuri mici și amânări de plăți, cu alte cuvinte, „încetinire” – sezonul poate fi ratat sau subdezvoltat, în funcție de capacitatea de producție.
 
În acest context, producătorii colectează acum în mod activ informații cu privire la randamentul așteptat de fructe și pomușoare în țările concurente. De aceea, pe piață a apărut o anumită activitate pe fondul zvonurilor despre o recoltă slabă de caise și fructe cu sâmburi în general.
 
Participanții de pe piață discută, de asemenea, în mod activ situația pomușoarelor, în special, cu rezervele de zmeură și afine în depozite. Toată lumea ține degetul pe puls, analizează piața și încearcă să reacționeze în modul curent la informațiile primite.
 

Sezonul 2023/24 - incertitudine

Sezonul 2023/24 va fi o altă perioadă de incertitudine și adaptare la o piață în schimbare rapidă. Astăzi, puterea de cumpărare a clientului final este cea care dictează vectorul mișcării pieței.

Sursa: East Fruit
loading ...