PREȚUL LA MIGDALE: Deși a scăzut, continuă să fie destul de ridicat. Opinia experților

22 dec 2021
Începând cu mijlocul lunii decembrie și până în prezent, în Moldova, prețul mediu angro la migdalele cu coajă a scăzut cu 5 lei/kg - până la 170 lei/kg. Cu toate acestea, prețul este relativ mai mare decât cel din decembrie trecut (160 lei/kg).
 
La prima vedere, situația pare ciudată dacă ținem cont de faptul că prețurile la toate celelalte culturi de nuci, în special la nuci, sunt în creștere de mai bine de o lună și au ajuns la un nivel aproape record. Totuși, conform Uniunii Asociatilor Producatorilor de Culturi Nucifere
(UAPCN), la evaluarea situației de pe piața locală de migdale trebuie să se țină seama de câțiva factori importanți, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
Suprafețe plantate cu migdale s-au micșorat
 
Primul reprezintă dinamica scăzută a producției de migdale în țară. Din cauza înghețurilor de primăvară din ultimii ani, procesul de dezrădăcinare a plantațiilor vechi de migdale s-a accelerat, în timp ce plantațiile tinere nu au intrat încă în rod deplin. Anul acesta, conform estimărilor experților, suprafața plantațiilor de migdale roditoare din țară a scăzut sub 1 000 hectare. Recolta de produse de calitate la export este puțin probabil să depășească 500-600 de tone (greutatea fructelor în coajă).
 
Al doilea factor - diferențierea este în creștere în segmentul de migdale al industriei nucilor: mai puțin de zece ferme relativ mari lucrează pentru export, iar pentru piața internă produc până la câteva sute de mici  producători. În același timp, cea mai mare parte a produselor este exportată în baza câtorva contracte către Italia, Spania și Turcia (în timp ce nucile din Moldova sunt furnizate în principal în Germania, Țările de Jos, Austria și Franța). Concurența dintre achizitorii de migdale de pe piața internă a Moldovei nu este mare.
 
În al treilea rând - cererea relativ scăzută de miez de migdale din partea consumatorilor moldoveni. În consecință, în decembrie, micile loturi angro de miez de migdale puteau fi achiziționate la un preț semnificativ mai mic decât nivelul mediu - 140-145 lei/kg.
 
Sursa: https://east-fruit.com/
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

PRINCIPALELE BOLI ALE ARDEIULUI. Simptome, prevenire și combatere

05 jul 2022

CUM SCĂPĂM DE COROPIȘNIȚE? Capcane cu miere, bere sau melasă. Măsuri agrotehnice de combatere

01 jul 2022

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

PREȚUL LA MIGDALE: Deși a scăzut, continuă să fie destul de ridicat. Opinia experților

PREȚUL LA MIGDALE: Deși a scăzut, continuă să fie destul de ridicat

Opinia experților

PREȚUL LA MIGDALE: Deși a scăzut, continuă să fie destul de ridicat. Opinia experților

loading ...