PRIMELE LEGUME MOLDOVENEȘTI, DEJA ÎN VÂNZARE. Fermierii spun că nu au umblat la preț

05 apr 2022
În serele din țară, au apărut primele legume moldovenești. Ridichea, salata și ceapa verde, toate proaspete și aromate își așteaptă cumpărătorii. Fermierii dau asigurări că deși cheltuielile lor au crescut în acest an, prețul a rămas același ca și anul trecut, transmite AGROMEDIA, cu referire la TVN.md.

Soții Timciuc din satul Sverdiac, raionul Rîșcani, cresc legume în seră de mai bine de trei ani. Fermierii povestesc că anul acesta roada de ridiche este mai mică.

Anul trecut, a fost mai bine, anul acesta e mai puțină. Asta pentru că atunci când a răsărit, au fost înghețuri. De regulă, de aici strângem în jur de o tonă. Dacă e să vorbim de preț, e cam proastă situația, vineri a fost angro 30-35 de lei, iar acum o jumătate de ora în urmă, au zis că îmi dau 20 -16 lei. A scăzut cu 15-20 de lei în două,  trei zile.

În acest an, este pentru prima dată când familia Timciuc a sădit și salată. Fermierii se arată mulțumiți de roada obținută și spun că vor recolta aproximativ 500 de kilograme de salată din una din serele pe care le dețin. Cu toate acestea, ei spun că vor fi nevoiți să plece la piețele din Capitală pentru a-și realiza marfa.

Aproape nu e real aici, la Bălți să o vindem. Trebuie să o ducem la Chișinău, dar toți oamenii pe care i-am abordat, nu vor încă să lucreze cu noi. Nu ne merge bine pe piață. Noi le-am propus supermarketurilor cu 45-50 de lei pe un kg, dar ei ne-au spus că nu pot să ne ofere mai mult de 30 de lei pentru un kilogram. Este mult pentru ei, deși o vând cu 100 de lei pentru un kilogram.

Soții Timciuc spun că și-ar dori să-și extindă afacerea, doar că nu dispun de echipamentul necesar și nici de suficientă forță de muncă.

Încă nu ne putem permite un volum mai mare pentru că nu avem muncitori. Nu există utilaje pentru același grâu, floarea-soarelui, ai nevoie de un tractor și așa mai departe. Avem mai multă muncă manuală – sere, roșii. Putem angaja doar câteva femei și să cultivăm manual. 

Înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor, ridichea este curățată și spălată. După salată și ridiche, în sere vor fi plantate și alte legume.

Răsada de castraveți crește deja, noi ne dorim să punem și porumb în una din sere, de probă. Anul trecut a fost dificil cu roșiile, așa că am decis să renunțăm. Ar trebui să fie numai gata pentru consum până la 15 iunie. 

Familia Timciuc are 3 sere, o pepinieră și aproximativ 4 hectare de teren arabil. Tinerii fermieri cultivă pepeni verzi și floarea-soarelui în aer liber.
 
loading ...