Merele pot fi afectate de o serie de agenți patogeni inclusiv în depozite. Pentru a evita pierderile de producție și ca să acționezi eficient și la timp, este important să cunoști care sunt principalele boli de depozit la mere.
Putregaiul cenușiu - cauzat de ciuperca Botrytis cinerea, un agent patogen care poate produce pagube însemnate în depozitele de mere, putând afecta între 30 și 65% dintre fructe; evoluția bolii este rapidă; infecția fungică se poate transmite ușor, prin contact (lenticele care permit respirația țesuturilor interne), de la fructele bolnave la cele sănătoase; pe fructele afectate apar pete maronii, pulpa devine spongioasă și, ulterior, apare miceliul pufos și alb pe care se dezvoltă sporii de culoare gri; rănile sau loviturile sunt factori favorizanți pentru apariția putregaiului cenușiu.
Putregaiul amar al merelor - cauzat de ciuperca Gloeosporium fructigenum; răspândirea bolii în depozit este lentă, în condițiile lipsei umidității; boala apare mai ales la soiurile sensibile, cum sunt Jonathan, Golden Delicious; infectarea fructelor are loc în livadă, însă primele semne de boală sunt vizibile abia în depozit; cu cât perioada de păstrare este mai lungă, cu atât riscul de îmbolnăvire cu Gloeosporium fructigenum este mai mare;
Putrezirea umedă - cauzată de ciuperca Penicillium expansum; fructele afectate devin brune, pulpa se înmoaie și devine apoasă; la suprafața merelor se pot observa sporii ciupercii, care sunt alb-albăstrui; boala este considerată gravă, ea putând evolua și dacă în depozit este o temperatură de -2°C; leziunile și loviturile sunt factori favorizanți pentru infecție;
Putrezirea amară - cauzată de ciuperca Alternaria alternata f. sp. mali; infecția inițială poate porni din livadă și se continuă în depozite; leziunile sau loviturile sunt factori favorizanți pentru apariția bolii;
Rapănul la măr - cauzat de ciuperca Venturia inaequalis, care atacă în mod special frunzele, producând defolierea prematură, cu impact major asupra fructelor (nu se mai dezvoltă și rămân mici), dar și asupra maturării lemnului (scade rezistența la îngheț); ciuperca poate ataca, însă, și fructele, caz în care se manifestă prin apariția unor pete rotunde pe fructe, care duc la uscarea merelor tinere, slăbirea rezistenței la depozitare (merele putrezesc), slaba calitate pentru comercializare; dacă infecția are loc toamna, semnele bolii nu se observă în momentul depozitării, dar ea evoluează pe parcursul câtorva luni, în spațiile de păstrare;
Putregaiul brun/negru - cauzat de ciuperca Monilinia fructigena, putregaiul brun poate produce pagube de până la 40%, la recolta de mere; infecția începe când fructele sunt încă în pom și continuă în depozit; merele afectate sunt maro sau negricioase; boala se transmite de la fructele bolnave la cele sănătoase; în cazul unei depozitări pe termen lung, merele devin negre, tari și mumificate.
Pe lângă cultivarea unor soiuri rezistente la bolile de depozit și nu numai, ca să eviți pierderile de recoltă în perioada păstrării fructelor și să poți valorifica merele cât mai mult timp, chiar și atunci când nu e sezonul lor, este important ca, înainte de recoltare, să previi și să combați infecțiile cu diverși agenți patogeni.
Sursa: Basf