PROCESAREA SÂMBURILOR DE FRUCTE POATE ADUCE BENEFICII ATÂT NUTRITIVE, CÂT ȘI FINANCIARE

05 sep 2022
Numai în Europa, peste o jumătate de milion de tone de sâmburi de caise, cireșe, prune și piersici sunt aruncate în fiecare an. Start-up-ul austriac, BayWa, a găsit soluția, a dezvoltat o gamă de tehnologii care transformă sâmburele de prune, cireșe, caise și piersici în materii prime pentru industria alimentară, transmite AGROMEDIA, cu referire la fruit-inform.com

Dacă vrem cu adevărat să facem ceva durabil pentru securitatea alimentară globală, trebuie să gândim în afara tiparelor. Abordări inovatoare, cum ar fi reciclarea deșeurilor alimentare, arată că astăzi este deja posibil din punct de vedere tehnic, să se producă o gamă de produse alimentare într-un mod mai eficient din punct de vedere al resurselor, spune Markus Pöllinger, membru al consiliului de administrație BayWa.

Semințele fructelor cu sâmburi sunt o sursă sănătoasă de nutrienți valoroși, minerale și vitamine. Conținutul de proteine în sâmburi este de 25%, aproximativ la fel ca într-un piept de curcan. Dar, spre deosebire de păsările de curte și chiar de migdale, sâmburoasele nu necesită terenurile agricole suplimentare, deoarece sunt un produs secundar al fructelor deja în creștere.

Kern Tec folosește aceste materii prime pentru a produce unt și alternative la lapte, iaurt și înghețată.

Cojile rămase după spargerea sâmburilor sunt, de asemenea, folosite, de exemplu, pentru fabricarea de pahare sau ambalaje pentru produse cosmetice - ca alternativă la microplastic.

Resturile rămase după extracția uleiului pot fi și ele procesate - o nouă tehnologie de extracție a acidului cianhidric ar trebui să fie pusă în funcțiune în 2023.

Kern Tec are un portofoliu promițător de soluții sustenabile pentru sâmburii de fructe, noi, cei de la BayWa, credem că consumatorii apreciază foarte mult produsele realizate din sâmburi de fructe. Nu numai că au un gust bun, ci sunt și folositoare atât pentru oameni, cât și pentru planeta noastră, a declarat Crystal Golan, șeful New Protein Solutions și Senior Venture Manager la BayWa. 

Până în prezent, Kern Tec a procesat peste 1.000 de tone de sâmburi la punctul său de producție din Herzogenburg, Austria, și a vândut produsele rezultate procesatorilor din toată Europa.
loading ...