PROCESAREA ȘI CONGELAREA FRUCTELOR BACIFERE – Următoarea etapă de dezvoltare a producătorilor moldoveni

30 mai 2022
Producătorii de fructe bacifere din Moldova au fost într-o vizită de studiu în Serbia. Fermierii au vizitat plantațiile colegilor sârbi și au învățat tehnici moderne de cultivare și procesare a pomușoarelor. Câțiva dintre ei au semnat contracte de cumpărare a echipamentului de procesare a fructelor.

Scopul vizitei a fost familiarizarea producătorilor cu tehnologiile noi de cultivare și recoltare a fructelor, soiurile noi, moderne de fructe bacifere, dar și tehnici post recoltă: păstrarea, ambalarea, sigilarea.

Au fost 3 zile de studiu foarte utile. De asemenea, am vizitat o fabrică de utilaje din inox pentru industria alimentară, în special pentru etapa de procesare a fructelor. În Serbia, am vizitat mai multe plantații. Am văzut noile forme de cooperare în cooperativele agricole. La fel, am avut întâlniri cu autoritățile publice locale de la ei, care ne-au împărtășit experiența lor și ne-au povestit care este suportul oferit de statul sârb fermierilor, a declarat pentru Agromedia, Aneta Ganenco, președintele AO „Pomușoarele Moldovei”.

Membrii AO „Pomușoarele Moldovei" au vizitat Institutul de Selecție din orașul Cacak,  o întreprindere de congelare a fructelor moi și o întreprindere-producătoare de utilaj frigorific și de congelare, una de frunte din ramură.

De asemenea, producătorii moldoveni au fost la o întreprindere procesatoare de fructe sublimate, au gustat din fructele prezentate. Alt punct de oprire a fost o întreprindere procesatoare și exportatoare de fructe congelate, și plantațiile de mur ecologic, și mur și zmeur convențional.
O destinație interesantă pentru fermierii moldoveni a fost uzina de utilaj de procesare "METAL inzenierng" din Ivanjic, Serbia, și întreprinderea producătorului de zmeură din soiul Polka.

Producătorii de bacifere au avut ocazia să vadă cum funcționează utilajele de procesare a fructelor moi și chiar au semnat contracte de achiziționare a acestora.

Este un pas important pe care trebuie să-l facem. Fructele ce nu corespund standardelor de vânzare în stare proaspătă pot fi procesate, astfel nu se aruncă nimic. Al doilea avantaj, fructele congelate și ambalate prelungesc termenul de vânzare a lor până la 2 ani, întrucât fructele bacifere în stare proaspătă au un termen de valabilitate foarte scurt. Astfel, producătorii au mai mult timp la dispoziție pentru a găsi cumpărători, dar vin pe piață și cu un nou produs.
Mai mult, 3 fermieri din grupul care a efectuat vizita în Serbia au semnat contracte prealabile pentru achiziționarea echipamentului de procesare adaptat cerințelor fiecăruia. Au fost la fabrică, au văzut utilajele, cum funcționează acesta și cum urmează să le pună în aplicare acasă, a menționat Aneta Ganenco.

Vizita fermierilor moldoveni în Serbia a fost organizată de Asociația „Pomușoarele Moldovei”, cu suportul financiar al proiectului Agricultura Performantă în Moldova.

 
 

PROCESAREA ȘI CONGELAREA FRUCTELOR BACIFERE – Următoarea etapă de dezvoltare a producătorilor moldoveni

PROCESAREA ȘI CONGELAREA FRUCTELOR BACIFERE – Următoarea etapă de dezvoltare a producătorilor moldoveni

PROCESAREA ȘI CONGELAREA FRUCTELOR BACIFERE – Următoarea etapă de dezvoltare a producătorilor moldoveni

loading ...