PRODUCĂTORII AU ÎNVĂȚAT LECȚIA? Merele care nu s-ar fi păstrat în frigidere au fost comercializate după recoltare

05 nov 2021
În lunile septembrie și octombrie Republica Moldova a exportat peste 45 mii tone de mere, conform datelor Serviciului Vamal. Cantitatea este cu mult mai mare decât în perioada similară a anului precedent când au fost comercializate la export doar puțin peste 15 mii tone de mere. Anunță AGROMEDIA cu referire la Moldova Fruct.

Comercianții motivează înviorarea exporturilor prin faptul că producătorii au ținut cont de experiența anului trecut când toate merele au fost depozitate pentru păstrare în frigidere și erau în așteptarea prețurilor mai bune pentru a le comercializa. Însă așteptările nu s-au adeverit, astfel fabricile de procesare din țară au procesat în lunile ianuarie-iunie 2021 peste 40 de mii de tone din depozitele frigorifice.

În acest an atât producătorii cât și exportatorii au luat în calcul experiența sezonului trecut și au demarat sezonul de vânzări mult mai devreme, în cantități mult mai mari, la prețurile formate în actuala conjunctura de piață.

„Cea mai mare pondere a exporturilor o constituie merele de soiuri pe care rețelele de magazine le încadrează în categoria „mere de sezon”. Acestea se bucură de cerere în timpul sau imediat după recoltare. Este și un efort de imagine pe termen lung, consumatorii finali din piețele de export, procură mere moldovenești de calitate înaltă, și cu toate că prețurile sunt mai joase, acestea scutesc producătorii de costuri adiționale pentru frigider. Sperăm că în depozite frigorifice producătorii preferă să păstreze doar merele de calitate înaltă”, spune Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.

Cel mai mare volum este exportat de companiile listate ca furnizori în rețelele de magazine, iar cantitățile care se vând în piețele angro scad semnificativ.

Un alt aspect despre care vorbesc exportatorii este creșterea considerabilă a costurilor pentru transport, cu care se confruntă toți exportatorii și nu numai de la noi din țară. Acestea scumpesc logistica și pentru țările cu care concurează cu Moldova pe piața rusă, cum ar fi Serbia, care exportă mult mai puțin în Rusia în prezent. Una alt factor care a condus la creșterea volumului de export este nivelul prețurilor de comercializare.

„Merele de sezon”  exportate din Moldova se încadrează în segmentele de preț mediu și mai mic de mediu, și trebuie comercializate la momentul oportun, când există cerere. Cresc volumele de export către Belarus și Kazahstan. În Belarus crește cererea de mere de import deoarece în acest an recolta de mere a fost mai mică decât anul precedent și se află în regim de sancțiuni cu UE. Către Kazahstan sunt exportate mai multe mere din motivul ridicării de către Rusia a interdicției de tranzit față de încărcăturile provenite din Republica Moldova.

O analiză a destinațiilor de export arată o ușoară tendința de diversificare a pieței pentru merele moldovenești. Producătorii au reușit în aceste două luni să comercializeze mai mult de 100 tone de mere în țări din Orientul Mijlociu. O altă piață spre care au fost orientate vânzările este Kazahstan și spre Belarus. Spre aceste destinație au fost exportate aproximativ 3 mii de tone de mere. Totuși, de menționat că, piața de bază pentru mere rămâne în continuare Federația Rusă.

Anul acesta Moldova înregistrează o recoltă de 600 mii tone de mere, în creștere, comparativ cu anul trecut când au fost recoltate 480 mii tone. Asociația Moldova Fruct a informat din timp membrii ca să acorde o mare prioritate calității merelor, recoltării acestora în termeni optimi pentru a asigura păstrarea calitativă în depozite frigorifice.

sursa: Moldova Fruct
Top știri

VIOREL ORLOVSCHI despre GLOBAL.G.A.P., prețul la mere și plantarea livezilor intensive

15 nov 2021

VIDEO: START SEZONULUI DE PLANTARE A PUIEȚILOR. Unde găsim material pomicol autorizat și certificat

02 nov 2021

AVOCATUL DIANEI CRUDU: PLEDĂM NEVINOVAT! Dosarul va ajunge la CtEDO!

24 nov 2021

A DAT START AFACERII CU 4 STUPI DE ALBINE, ÎN PATRU ANI ARE O PRISACĂ DE 300 DE FAMILII

12 nov 2021

BAYER – lansează cel mai performant și stabil hibrid Dekalb DKC 5092 pe piața din Republica Moldova

24 nov 2021
Din aceiași categorie

„BUSINESSUL FRUCTELOR ÎN MOLDOVA” LA CEA DE-A VII-A EDIȚIE. Iurie Fală: Vor participa peste 300 de producători

02 dec 2021

MERELE PREFERATE DE CONSUMATORII DIN EMIRATE: Roșii, dulci și vărgate. Fresh Time despre exportul de fructe în Golful Persic

01 dec 2021

INOVAȚIILE DIN HORTICULTURĂ: Cât de predispuși sunt fermierii noștri către schimbări

30 nov 2021

DEGUSTAREA SOIURILOR DE MERE SOLICITATE PE PIAȚA EXTERNĂ: Jurnaliștii în rol de experți

30 nov 2021

CEAPA BUNĂ COSTĂ SCUMP. Ce spun producătorii despre prețul la această legumă și cum argumentează traderii...

25 nov 2021

PRODUCĂTORII AU ÎNVĂȚAT LECȚIA? Merele care nu s-ar fi păstrat în frigidere au fost comercializate după recoltare

PRODUCĂTORII AU ÎNVĂȚAT LECȚIA? Merele care nu s-ar fi păstrat în frigidere au fost comercializate după recoltare

PRODUCĂTORII AU ÎNVĂȚAT LECȚIA? Merele care nu s-ar fi păstrat în frigidere au fost comercializate după recoltare

loading ...