PUTREGAIUL APICAL LA LEGUME. Carența de calciu

03 jul 2024
Carența de calciu se manifestă prin oprirea creșterii plantei răsucirea frunzelor tinere (culoare verde deschis), uscarea vârfului vegetativ, dezvoltarea slabă a sistemului radicular, care conduc la deteriorarea gravă a fructelor. Calciul influențează favorabil creșterea rădăcinii și este elementul esențial în dezvoltarea plantei.
 
La ardei și roșii (în special), carența de calciu poate fi observată cu ușurință sub forma unor pete pe fructe de obicei în partea opusă codiței. Aceste pete sunt colonizate de ciuperci și bacterii (capătă culoare neagră) și poartă numele de putregai.


 
Remediu
De cele mai multe ori, fermierii aplică îngrășăminte pe bază de calciu pentru tratarea acestei deficiențe, dar în majoritatea cazurilor când temperaturile sunt ridicate, planta nu poate transporta calciul de la rădăcină până la extremitatea fructului. În aceste situații, deși am aplicat calciu la rădăcină, la multe fructe observăm putregaiul apical pe fructe și acestea sunt compromise.
 
Pentru prevenirea acestui fenomen nedorit se utilizează îngrășăminte foliare cu o structură specială ce conține calciu și aminoacizi vegetali. Prin aminoacizi vegetali planta este ajutată să ducă calciul pe toate zonele plantei, inclusiv la extremitățile fructelor.


 
Asigurați valori adecvate ale pH-ului solului. Dacă solul este prea acid, folosiți soluții speciale pentru a reduce aciditatea. De asemenea, se poate folosi și var pentru a menține stabile valorile pH-ului.

Sursa: Semințe, îngrășăminte, turbă
 
 
loading ...