Având în vedere seceta severă din a doua jumătate a verii și început de toamnă, mulți pomicultori au presupus că recolta de mere din acest an va depăși cu greu 460-480 de mii de tone. Adică, va fi doar puțin mai mare decât nivelul de anul trecut - 446 de mii de tone. Acum, în ultimul trimestru al campaniei de recoltare, unii experți spun că recolta de mere a țării va fi de cel puțin 500 de mii de tone.
Există mai multe motive pentru acest optimism, spun analiștii EastFruit. În primul rând, recoltarea prunelor a fost finalizată și, în consecință, fermierii vor putea redistribui forța de muncă către recoltarea merelor. În al doilea rând, la sfârșitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie, în Moldova a fost vreme caldă și uscată datorită căreia culesul fructelor și strugurilor s-a desfășurat în condiții bune. Vremea s-a răcit, dar se menține uscată. Astfel, campania de recoltare va putea fi finalizată fără impedimente.
În același timp, mulți experți notează că în acest an merele de înaltă calitate au fost obținute numai din plantații irigate intensiv, a căror pondere în structura industriei nu este încă foarte mare. Cea mai mare parte a merelor din recolta nu sunt fructe mari. Merele de soiuri târzii, în special cele care nu sunt solicitate pe piața proaspătă - „Simirenko”, „Idared”, „Florina”, etc., vor fi folosite în principal pentru prelucrare. Fermierii și comercianții spun că relativ puține mere Idared mai mari de 65 mm vor fi stocate în depozitele de fructe.