ROADĂ MAI BOGATĂ ȘI PREȚ BUN. În acest an, producția de struguri ar putea ajunge la 520 de mii de tone

25 aug 2022
Anul acesta, vom avea o roadă de struguri mai mare și mai calitativă decât în 2021. Cel puțin, asta susțin autoritățile centrale. De asemenea, se așteaptă ca producătorii să vândă producția mai bine, mai ales în cazul soiurilor de masă, transmite AGROMEDIA, cu referire la Radio Europa Liberă.
 
Ministerul Agriculturii prognozează că producția totală poate fi în acest an de 520.000 de tone de struguri, în creștere față de cele 490.000 de tone de anul trecut. Recolta se împarte aproape egal în struguri de masă și struguri din soiuri tehnice pentru producția de vin. Cantitatea de struguri care va ajunge să fie prelucrată poate atinge circa 265.000 de tone, ceva mai mult decât în 2021, au spus Europei Libere surse de la minister.

Așteptările optimiste nu sunt însă valabile pentru toți producătorii, iar creșterea cheltuielilor pentru carburanți, utilaje și salarii poate reduce la zero orice câștig.

Stanislav Bălan deține 40 de hectare de vie în satul Lingura, din raionul Cantemir, unde cultivă struguri de masă de mai multe soiuri, cum ar fi Codreanca, Alb de Suruceni și Moldova.

Prețurile la struguri au crescut cu 15-20% față de anul trecut, dar viticultorul spune că a avut cheltuieli duble din cauza scumpirii carburanților, a pieselor de schimb și pentru că a fost nevoit să majoreze salariile muncitorilor. Agricultorul mai semnalează că puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut esențial și, prin urmare, s-a diminuat simțitor cererea atât pe piața locală, cât și pe cea din afară.

Stanislav Bălan spune că, pe plantațiile sale, ploaia a ajuns târziu, iar roada este mai mică în acest an. Dacă anul trecut a cules 8-9 tone de struguri la hectar, anul acesta abia dacă strânge 4-5 tone.

Un kilogram de struguri de masă costă acum, cel puțin, 8-9 lei. În cazul în care va reuși să-și exporte producția, viticultorul va obține 14-15 lei la kilogram, dar, din cauza costurilor de transport, nu este sigur că va putea livra în România, Mongolia, Germania și în alte țări, acolo de unde are deja comenzi pentru strugurii de la Lingura.

Cea mai mare problemă este prețul foarte mare pe care ar trebui să-l achit pentru transportarea mărfii. Asta pentru că 90% din transportatorii din Moldova lucrează cu firmele din Ucraina, deoarece acestea plătesc un preț de două ori mai mare decât cel de pe piață, explică Stanislav Bălan.

Ca un camion frigorific cu struguri să ajungă de la Cantemir la București, viticultorul achita anul trecut 1.000 de euro. Anul acesta ar trebui să plătească 2.000 de euro. Agricultorul susține că această problemă nu poate fi rezolvată fără implicarea autorităților, care ar trebui să stabilească reguli clare pentru transportatori și să protejeze producătorul autohton.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Infrastructurii și ai Ministerului Agriculturii au răspuns că este o piață liberă și nu pot interveni.

Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din R. Moldova (APESM), Gheorghe Gaberi, susține că problema principală a viticultorilor este piața de desfacere, fiind agravată de războiul din Ucraina și un nou embargou rusesc.

Interdicția de import anunțată la începutul lunii august de agenția rusă Rosselhoznadzor vizează pentru prima dată și strugurii, susține președintele APESM. „Este binevenită decizia Uniunii Europene de a mări cotele la importul de struguri de masă din R. Moldova, care ar putea asimila cam peste jumătate din roada estimată pentru export, a spus Gheorghe Gaberi.

Spre deosebire de strugurii de masă, soiurile tehnice sunt vândute exclusiv pe plan local fabricilor de procesare. Autoritățile speră că producătorii și procesatorii se vor înțelege la prețuri.

Cred că prețurile vor fi la nivelul anului trecut, circa 6-8 lei pentru un kilogram, în funcție de soi și de calitate. Desigur, soiurile europene de calitate vor avea succes. Referitor la amestecurile de soiuri, cum ar fi Isabella, rămâne să vedem, pentru că este o problemă cu exportul acestora în Uniunea Europeană, a declarat șefa Serviciului politici în sectorul vitivinicol și al băuturilor alcoolice din cadrul Ministerului Agriculturii, Liliana Dascaliuc.

ROADĂ MAI BOGATĂ ȘI PREȚ BUN. În acest an, producția de struguri ar putea ajunge la 520 de mii de tone

ROADĂ MAI BOGATĂ ȘI PREȚ BUN

În acest an, producția de struguri ar putea ajunge la 520 de mii de tone

ROADĂ MAI BOGATĂ ȘI PREȚ BUN. În acest an, producția de struguri ar putea ajunge la 520 de mii de tone

loading ...