S-AU SCUMPIT CARTOFII. Se importă anul acesta din Ucraina?

20 oct 2023
La mijloc de octombrie, după o perioadă de două săptămâni de stabilizare, s-a înregistrat o creștere a prețurilor la cartofi cu 17%, în medie, până la 6 lei/kg. Este prima creștere din această toamnă.
 
În mare parte, în piețele din orașele mari, cartofii s-au vândut cu 5-6 lei/kg. În nordul țării, cartofii de calitate obișnuită s-au vândut și la preț de 4 lei/kg. La Sud, angrosiștii încercau să majoreze prețurile la cartofii mari fără urme de boli (putregai uscat și umed) la 7 lei/kg și mai mult, relatează EastFruit
 

Până la 40-45 tone de cartofi la hectar

Reprezentanții Asociației Cultivatorilor de Cartofi din Moldova notează că din cauza vremii calde și în mare parte uscate, recoltarea cartofilor în țară a fost amânată. Unele ferme, unde procesul de producție al acestei culturi nu este complet mecanizat, vor finaliza recolta săptămâna viitoare. Randamentul de cartofi târzii anul acesta, în majoritatea fermelor specializate, este mare, până la 40-45 t/ha. Cu toate acestea, din cauza condițiilor meteorologice specifice și a faptului că fermierii nu respectă cu atenție standardele de rotație a culturilor, unii tuberculi sunt afectați de boli. Astfel de cartofi au ajuns imediat pe piață și „presează în jos” prețurile.
 
În plus, la sfârșitul lunii septembrie, pe piața moldovenească au intrat cantități importante de cartofi ucraineni. În octombrie, aceste livrări aproape s-au oprit din cauza unei ușoare creșteri a prețurilor la cartofi în Ucraina. Până la jumătatea lunii, volumul de cartofi importați în Moldova a ajuns la un nivel foarte mic. În același timp, cererea de cartofi în țară crește treptat - gospodăriile își formează stocuri de iarnă. Aparent, acest lucru creează condițiile prealabile pentru o creștere a prețurilor - pe de o parte, iar pe de altă parte - pentru reluarea livrărilor din Ucraina.
loading ...