SERGIU POPA: Fâșiile forestiere ar fi redus din gravitatea consecințelor furtunii

27 jul 2023
Fermieri care s-au trezit peste noapte cu plantațiile pomicole sau vinicole la pământ sunt mult mai mulți decât ce s-a postat pe rețelele de socializare. Din informațiile IGSU, în raionul Soroca, localitatea Viișoara, rafalele de vânt și ploile abundente au afectat circa 12 hectare de livadă de măr. În mai multe localități din raionul Râșcani, au fost deteriorate acoperișurile a 14 depozite agricole. În satul Zăicani, intemperiile au distrus mai multe hectare de culturi agricole, printre care 60 de hectare de livezi. Și acestea încă nu sunt toate suprafețele afectate.
 
Nu ne-am fi pomenit cu distrugeri atât de grave și pierderi atât de mari dacă plantațiile ar fi avut în preajmă fâșii de protecție, așa cum este corect, potrivit tehnologiei de cultivare, spune Sergiu Popa, doctor în științe agricole, decanul Facultății de Științe Agrigole, Silvice și ale Mediului, UTM.
 
Fâșiile de protecție sau perdelele de protecție sunt un element foarte important în cadrul sectorului agricol. Acestea protejează de mai multe hazarduri nu doar culturile agricole, dar și spațiul rural sau urban.
 
În urma furtunilor din ultimele zile, foarte multe plantații atât pomicole, cât și viticole au fost grav afectate de furtuni. Iată în așa situații, dacă aceste plantații ar fi fost înființate în zone protejate sau dacă în preajma lor se înființau inițial fâșii de protecție, atunci, eu consider, că nu am fi avut consecințe într-atât de grave, a declarat pentru AGROMEDIA, Sergiu Popa.
 
O fâșie forestieră de 30 de metri protejează un câmp de 600 de metri
Potrivit expertului, o fâșie de protecție reduce viteza vântului cu 40-50%. În cazul în care am avut viteza vântului de 90km/h, redusă în jumătate, distrugerile, cu siguranță, nu erau atât de majore.
 
Un alt avantaj al fâșiilor de protecție este și formarea microclimatului, asigurarea unui consum de umiditate mai uniform. Totodată, acestea au un grad de protecție destul de mare. Dacă e să vorbim în cifre, am putea menționa următoarele:
O fâșie cu lungimea de 30 de metri protejează un câmp cu lungimea de 600 de metri. Coeficientul de calcul este de 1:20.
 
Dacă analizăm, în ultimii ani suntem martori a multor astfel de situații neplăcute: ploi cu grindină, vânturi, furtuni, secetă. În aceste situații, fâșiile de protecție ar fi un element care cât de cât ar reduce din aceste intemperii.
 
Pierderile sunt foarte mari. Înființarea unei plantații de genul celei distruse la Edineț costă în jur de 25 de mii de euro la hectar. Iar în cazul în care nu am ales corect terenul sau nu am înființat o fâșie de protecție, ne putem pomeni în situații destul de grave, cum vede, zilele acestea.
Pe timpuri, aceste fâșii au existat și astfel de probleme nu s-au întâlnit. În prezent, multe perdele forestiere au fost defrișate, din păcate.
 
Ce facem cu livezile afectate?
Acolo unde copacii au fost smulși cu tot cu rădăcini, nu se mai poate face nimic. Încă o șansă mai au pomii care sunt doar aplecați, explică specialistul.
Din păcate, plantațiile sunt compromise. Doar în cazul în care sistemul radicular nu este rupt se aduc pomii în poziție verticală și pot fi restabiliți. Dar din imaginile video pe care le-am văzut pe rețelele de socializare, pomii sunt rupți de la colet. În astfel de situație nu putem face altceva decât defrișare.
 
Pentru livezile afectate de grindină, un lucru foarte important sunt tratamentele repetate cu produse ce conțin cupru pe care fermierii trebuie să le efectueze. Roada este compromisă, dar trebuie să salvăm pomii. Dacă vom lăsa speciile sâmburoase fără preparate de tratare a rănilor, vom avea alte probleme, cum ar fi Fimoza și altele.
 
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, riscul de vijelii și ploi puternice cu grindină se menține și în seara zilei de azi, 27 iulie.
 
loading ...