Waltham Butternut este un soi de dovleac plăcintar cu un potențial de producție ridicat și calități nutriționale excepționale. Dovlecii au formă distinctă asemănătoare unei pere, cresc până la o lungime de 30–35 cm și cântăresc de obicei între 2 și 3 kg fiecare. Au coaja netedă, gălbuie, dar în același timp destul de tare. Pulpa acestui dovleac este liberă și foarte suculentă.
Cultivare dovleac Waltham Butternut
Acest soi este ideal pentru cultivarea în câmp deschis, cu semănare directă după ultimul îngheț de primăvară, deoarece semințele necesită 10-14 zile pentru germinare. Dovleacul Waltham Butternut are maturitatea la 95 de zile, o producție ridicată de dovleci de 3-4 kg, cu uniformitate bună a fructelor, cu miez portocaliu intens și cu cavitate seminală mică.
Citiți și: CUM ALEGEM DOVLEACUL PENTRU PLĂCINTĂ, COPT SAU FIERT? Metode de păstrare
Pentru o creștere optimă, se seamănă la o adâncime de 3 cm, distanța de 150–200 cm între rânduri și 100–150 cm între plante pe fiecare rând. Când răsadurile ating în jur de 10 cm înălțime, se recomandă rărirea, păstrând cele mai puternice 3-4 plante per ciorchine. Dovlecii ajung la maturitate și sunt gata de recoltare în 90–95 de zile, chiar înainte de primul îngheț, sau când coaja se întărește și rezistă la zgârâiatul cu unghia. Lăsați câțiva centimetri de coadă în timpul recoltării pentru păstrarea mai bună.
Dovleacul Waltham Butternut este versatil în bucătărie, potrivit pentru fierbere sau coacere. Datorită conținutului ridicat de substanță uscată este foarte apreciat de gospodine pentru rețetele de patiserie. Este recomandat și pentru supe și alte mâncăruri cu dovleac.
Pe lângă potențialul său excelent de producție, acest soi de dovleac este bogat în fibre alimentare și beta-caroten, ceea ce îl face atât o alegere productivă atât pentru grădinile de casă cât și pentru cultivarea pe spații întinse.