SOIURI DE CĂPȘUNI CARE RODESC TOT ANUL. Care sunt cele mai productive? Avantaje și dezavantaje

17 oct 2022
Ce sunt soiurile de căpșun care rodesc tot anul?

Înainte de a veni cu exemple concrete, ar fi bine să înțelegem mai exact ce înseamnă căpșun remontant. În primul rând, soiurile remontante sunt cele care produc fructe de mai multe ori pe sezon, pe parcursul unui an.

Există soiuri de căpșun remontante DSD – capabile să producă de circa 3 ori pe sezon, prima dată în același timp cu soiurile timpurii, apoi o altă producție la 2-3 luni distanță, până la ultima, în toamnă.

De asemenea, mai avem și soiurile remontante NSD, cu o putere de fructificare și mai mare, acestea reușind să fructifice constant, timp de aproape 10 luni. Există doar câteva pauze scurte de producție, de circa o săptămână.
Soiuri de căpșuni care rodesc tot anul:

Soiul de căpșun Regina Elisabeta a II-a

Cu niște fructe deosebite, mari, dulci, acest soi este des invocat de horticultori atunci când se discută despre soiurile remontante. Se poate însămânța în perioada aprilie-noiembrie. Ajunge la maturitate la o înălțime de circa 45 cm.
Fructifica începând cu luna mai-iunie, prima recoltă are fructe ceva mai mici 40-50 grame, însă ulterior acestea pot crește pana la 80-90 grame pe fruct.
Este apreciat ca fiind unul dintre cele mai bune soiuri de căpșun capabil să rodească pe parcursul unui an, pânp în octombrie târziu.

Floral, soi remontant românesc

Este un soi dezvoltat de ICDP Pitești, cu o vigoare mică, remontant. Oferă o productivitate bună de 850 grame pe plantă, cu o greutate medie a fructului de 12 grame.
Fructele soiului Floral sunt ferme și se recomandă pentru grădini și curți.

Soiul Gigantella

În rândul cultivatorilor de căpșuni se discută mereu și despre soiul Gigantella apreciat, așa cum îi sugerează și numele, pentru fructele sale foarte mari (aproape 100 grame / căpșuna și 8-10 cm diametru) și gustoase. Este un soi olandez, care oferă producții mari, mai ales prin greutatea fructelor, dar pentru care atenția și îngrijirea trebuie să fie maxime.
De asemenea, irigarea joacă la acest soi un rol foarte important. În lipsa ei, fructele nu vor avea capacitatea să își mărească volumul.
Dimensiunile mai ample de creștere (înălțime 50 cm și 60 cm diametru) implică să ținem cont de ele la plantare. Productivitatea pe o singură tufă depășește frecvent 2 kg. Pentru o mai bună productivitate, se elimină tulpinile secundare.

Soiul Albion

Pe lista de opțiuni ale soiurilor remontante merită amintit și Albion, un soi de căpșun cu fructificare foarte bună, ce începe din iunie și progresează până la venirea iernii octombrie – noiembrie.
Tufele sunt de vigoare medie, iar plantele sunt adaptate foarte bine pentru terenurile din România. În schimb, dacă sunteți într-o zonă cu multe precipitații, este bine să feriți soiul Albion și, eventual, să-l cultivați în sere.
Greutatea unei căpșuni ajunge la 35-40 grame și va atrage consumatorul prin culoarea de roșu aprins. Căpșunul remontant timpuriu Albion este unul dintre cele mai cunoscute datorită producției ridicate, capacității bune de rezistență la îngheț, precum și datorită pretențiilor scăzute față de sol.

Soiul Honeoye

Originar de peste Ocean, soiul Honeoye este o apariție la rândul ei deosebită. Acest soi de căpșun se bucură și el de o productivitate ridicată, chiar daca fructele au o dimensiune medie, de circa 50 de grame.
Pulpa este și ea de un roșu aprins și densă, poate – putem spune printre cele mai atrăgătoare forme, deosebite vizual. Pentru a fi rezistent la transport, cât și pentru a avea toate calitățile organoleptice se recomandă să fie recoltat când a ajuns 100% la maturitate.
Ca orice soi remontant, are o fructificare în valuri, începând cu iunie și până în septembrie.

Soiul Elegance

Un soi de căpșun foarte popular printre producători în primul rând datorită capacității sale de a da roade bogate. Este un soi extratimpuriu, cu o rezistență bună la ger, care fructifică în luna iunie.
Mărimea fructelor este destul de mare, de circa 35 grame, iar gustul este unul pregnant, deosebit, dulce-acrișor.

Soiul Eros

Pe lista soiurilor de căpșuni care rodesc tot anul merită să facem loc și unui englez: este vorba de soiul Eros, denumit și Flamingo Roz. Este puțin diferit în sensul în care planta capătă o înălțime mai mare, se întinde precum o liană.
San Andreas – soi de căpșun remontant
Încă un soi de căpșun remarcabil este San Andreas, capabil de fructificare de până la șapte ori pe an. Un singur stolon are capacitatea să ofere circa 3 kg de fructe într-un sezon. Producția începe primăvara și poate continua fără probleme până în noiembrie.
Greutatea unei căpșuni este destul de mare, în general între 50-60 grame. Cu un gust dulce, moderat, delicios, este un soi cu un randament foarte bun.

Soiul Sunrise

Tot la capitolul soiuri de căpșun din străinătate merită să-l menționăm și pe „Sunrise”, un soi de origine americană, cu o coacere timpurie.
Fructele sunt potrivit de mari, conice, cu o culoare de roșu strălucitor. Pulpa este roșie, consistentă, acidulat-dulce, potrivit de intens aromată, bună pentru masă.
Planta este foarte viguroasă, cu frunze mari, aproape rotunde și are flori hermafrodite.
Soiul acesta rezistă bine la ger și secetă, este potrivit de productiv (12 tone fructe la hectar) și cu coacere grupată. În primele trei reprize se recoltează circa 75% din producția totală.

Soiul Talisman – cu maturitate semitardivă

Este un soi originar din Anglia, cu o coacere târzie. Coacerea fructelor este eșalonată pe o perioadă de 20 zile.
Planta, potrivit de viguroasă, răsfirată, formează numeroși stoloni. Fiind rezistent la Botrytis cinerea, acest soi de căpșun dă producții mari și în anii umezi, când la alte soiuri putrezesc fructele. Atinge o productivitate de 20-27 de tone la hectar. În uni ani înflorește și în august, dând o a doua recoltă de fructe în septembrie – octombrie. Se recomandă atât în cultura de câmp, cât și pentru gradină.
Alte soiuri remontante pe care le putem aduce în discuție:

Profesion: un soi rezistent la dăunători, mai sensibil însă la făinare.
Liberation d’Orleans: un soi de origine franceză, a cărui primă producție are loc în iunie, iar cea de-a doua în toamnă.

Soiuri de căpșuni care rodesc tot anul: avantaje și dezavantaje

Inevitabil, și aceste soiuri de căpșun au avantaje și câteva dezavantaje să spunem. Pe lista lucrurilor pozitive putem nota faptul ca beneficiază de o producție ridicată, cu un debut rapid al fructificării (ceea ce ajută fermierul să vină cu ele spre vânzare cât mai devreme în sezon).
Soiurile se pot crește atât în aer liber, precum și în sere, având o rezistență bună atât la dăunători, cât și la condițile meteo. Auto-polenizare, este de asemenea un beneficiu demn de menționat.

La capitolul dezavantaje putem spune că soiurile de căpșuni care rodesc tot anul produc un număr mic de stoloni. Totodată, plantarea și îngrijirea acestor soiuri de căpșun trebuie să se facă cu simț de răspundere, pentru a se dezvolta armonios. Uneori, din cauza fluxurilor dese de fructificare, căpșunile s-ar putea să nu fie prea mari, dar asta depinde și de fiecare soi în parte.
Încă un amănunt: soiurile remontante, în anul 2, pierd circa 20% din capacitatea de producție (din cauza ciclurilor dese de producție an de an), iar în anul 3 pierd circa 30-40%, fiind necesar schimbarea plantelor.


sursa:cultivă profitabil
 
loading ...