STANDARDE EUROPENE PENTRU FRUCTELE DE LA ȘOLDĂNEȘTI. Autoritățile au contribuit cu peste 11 milioane lei

13 oct 2021
Ministrul Viorel GHERCIU, s-a întâlnit în cursul zilei de ieri, cu un grup de producători agricoli din raionul Șoldănești, care cultivă soiuri de mere, pere și cireșe conform celor mai performante tehnologii. În discuții a fost abordată problema calității apei pentru irigare și sortimentului de fructe din țara noastră, precum și necesitatea diversificării piețelor de desfacere.
 
Grupul de producători și-a început activitatea în anul 2015. De atunci au efectuat investiții pentru construcția unui depozit modern de păstrare a fructelor cu o capacitate de 4000 tone.
 

Mai mult, datorită suportul oferit din bugetul statului, în anul 2018 au instalat o linie modernă de sortare a merelor cu o capacitate de peste 5000 kg/oră, o linie de asamblare a cutiilor de carton pentru ambalaje ce corespund standardelor europene.

De-a lungul anilor ultimilor 5 ani, producătorii au efectuat investiții în valoare de circa 43 mil. lei, dintre care aproximativ 11 mil. lei este contribuția statului prin prisma politicii de subvenționare.
 


De menționat că, prin intermediul programului MAC-P, agenții economici au reușit să echipeze un depozit frigorific cu atmosferă controlată cu capacitate de 1800 de tone.
 
Suportul proiectului a constituit 350 mii USD, fiind echivalentă cu contribuția proprie a grupului.

 
loading ...