https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.47 EUR
17.72 USD
0.25 RUB
4.36 RON
0.65 UAH
STRUGURII AUTOHTONI SUNT DEJA ÎN VÂNZARE. Iată cu ce problemă se confruntă în acest an producătorii

STRUGURII AUTOHTONI SUNT DEJA ÎN VÂNZARE. Iată cu ce problemă se confruntă în acest an producătorii

30 jul 2020
Ne-am obișnuit în ultimii ani ca la începutul lunii august să ne putem delecta cu struguri autohtoni. Iacob Postica este un tânăr plecat din 2012 peste hotare, însă la recoltarea strugurilor este mereu alături de părinții săi, care muncesc în plantațiile de viță de vie. Familia Postica cultivă struguri de masă în satul Costești, raionul Ialoveni, pe o suprață de 12 hectare. De câteva zile, au dat start recoltatului la soiurile timpurii. Fermierul spune că roada este suficient de multă și de calitate, însă cumpărători locali interesați de struguri sunt mai puțini.Părinții mei cultivă soiurile “Super Extra”, "Rosfor" și “Moldova”. Roada este foarte frumoasă, însă cumpărători nu prea avem. Iată suntem acum la piața angro și practic nu există interes față de strugurii noștri. Mai avem contracte cu supermarket-urile din țară, însă concurența de pe piață e mare, deoarece se exportă la greu fructe și legume din Turcia și Italia. Acest fapt ne face să ne vindem mult mai dificil producția noastră, la care depunem foarte multă muncă”, a spus Iacob Postica.

Producătorii au diverse provocări, însă principala rămâne a fi lipsa pieței de desfacere. Din această cauză, mulți agricultori sunt disperați și nu-și pot planifica extinderea plantațiilor.

Participăm la diverse târguri pentru ca să fim cunscuți și de consumatorii locali, însă pentru suprafețele noastre și la roada care o adunăm, vindem o mica parte pe aceste platforme. Este dificil să realizezi marfa local. Soluția ar fi interzicerea importurilor în masă a fructelor și legumelor din alte țări, pe rafturile magazinelor și a piețelor este mult mai multă marfă de import decât autohtonă. Ne orientăm și către export, de exemplu, săptămâna viitoare 20 de tone de struguri timpurii vor pleca în România. Căutăm diverse căi de desfacere pentru a realzia marfa și a ne menține entuziasmul de a investi și a munci la noi în țară”, a mai spus Iacob Postica.

În prezent, un kilogram de struguri albi costă 10 lei, iar cei roz 25 de lei. Dacă doriți să vă cumpărați fructe de calitate, veniți în fiecare sâmbătă a lunii august, în Scuarul Catedralei Mitropolitane, pentru a vă lua porția de sănătate. Peste 40 de antreprenori își vor uni forțele pentru a fi mai aproape de consumatori.
Susțineți producătorii locali, pentru ca ei să poată munci în continuare pentru noi.
“CASA DIN LUNCĂ”, PRIMA PENSIUNE ECOLOGICĂ DIN ȚARĂ. Unde se află și cine vă așteaptă, aflați mai jos
15 jun 2021
LEGUME NATURALE DE LA LEOVA. Unde le găsiți, cine le cultivă și cum le puteți comanda online, aflați AICI
14 jun 2021
PREȚURI EXTERNE PENTRU TURISMUL INTERN. Cât costă cazarea la agropensiunile și bazele de odihnă din R. Moldova
14 jun 2021
CIOBĂNAȘ CU 300 DE OI ȘI TREI TONE DE BRÂNZĂ. Of-ul unui oier din sudul Moldovei, AICI
12 jun 2021

STRUGURII AUTOHTONI SUNT DEJA ÎN VÂNZARE. Iată cu ce problemă se confruntă în acest an producătorii

STRUGURII AUTOHTONI SUNT DEJA ÎN VÂNZARE

Iată cu ce problemă se confruntă în acest an producătorii

STRUGURII AUTOHTONI SUNT DEJA ÎN VÂNZARE. Iată cu ce problemă se confruntă în acest an producătorii

loading ...