SURSELE REGENERABILE DE ENERGIE, ROBOTIZAREA ȘI DIGITALIZAREA PROCESELOR DE PRODUCERE – viitorul sectorului de fructe

14 dec 2021
Experții anticipează creșterea prețurilor la mijloacele de producție și menținerea costurilor înalte de logistică în sezonul următor, de aceea producătorii de fructe trebuie să se orienteze spre tehnologii inovative și surse regenerabile de energie pentru a fi competitivi pe piața de export.

Horticultorii din Moldova trebuie să analizeze soiurile care sunt pretabile cu condițiile din R. Moldova și sunt solicitate pe noile piețe de export și să înființeze livezi intensive cu aceste soiuri.
Tendințele din sectorul fructelor și inovațiile au fost prezentate în cadrul Conferinței Businessul Fructelor în R. Moldova care s-a desfășurat în perioada 9-11 decembrie. Evenimentul a fost organizat de Asociația Moldova Fruct în parteneriat cu proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, Agenția de Investiții și Centrul de Promovare a Exporturilor din Țările în Curs de Dezvoltare (Olanda).

„Vedem câteva soluții pentru a răspunde provocărilor: cooperarea producătorilor cu exportatorii în programe strategice de pătrundere și consolidare a poziției pe piețele țintă, inclusiv pe cea locală; școlarizarea producătorilor și exportatorilor în implementarea standardelor unice de calitate și agricultura de precizie; promovarea continuă a fructelor pe piețele externe. Este greu să vindem fructe acolo unde nu suntem cunoscuți, îndemnul nostru este ca producătorii și exportatorii moldoveni să investească resurse în promovare”, a spus Iurie Fală, director executiv al Moldova Fruct. 

Piața locală nu este una de ignorat pentru producătorii moldoveni de fructe. Un număr tot mai mare dintre ei încearcă să stabilească contracte cu rețele de magazine de la noi. Numai lanțul de magazine Linella susține că din 150 de furnizori de fructe și legume cu care lucrează, 120 sunt producători din Moldova, inclusiv întreprinderi mici. Nu doar comercializarea produsului este importantă, au menționat vorbitorii în cadrul Conferinței. Producătorii trebuie să analizeze preferințele consumatorului și tendințele actuale în domeniu cum ar fi implementarea bunelor practici agricole, producerea ecologică etc.

„Conferința Businessul Fructelor a servit drept platformă de discuție și determinare a direcțiilor care trebuie să le urmeze horticultorii moldoveni. În cadrul evenimentului au fost prezentate inițiative de reducere a volumului de energie și de apă utilizate, utilizarea eficientă a îngrășămintelor în sol și foliar. Au fost expuse recomandări practice care merită să fie analizate și implementate de producătorii din Moldova”, a subliniat Eugeniu Bumacov, specialist agrobusiness, Moldova Fruct.Conferința Businessul Fructelor în R. Moldova este un eveniment organizat anual de Asociația Moldova Fruct și este destinat conducătorilor și specialiștilor din domeniul horticol. În acest an, evenimentul s-a desfășurat on-line și a fost vizualizat de peste 300 de urmăritori. 
 

 
 
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

PRINCIPALELE BOLI ALE ARDEIULUI. Simptome, prevenire și combatere

05 jul 2022

CUM SCĂPĂM DE COROPIȘNIȚE? Capcane cu miere, bere sau melasă. Măsuri agrotehnice de combatere

01 jul 2022

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

SURSELE REGENERABILE DE ENERGIE, ROBOTIZAREA ȘI DIGITALIZAREA PROCESELOR DE PRODUCERE – viitorul sectorului de fructe

SURSELE REGENERABILE DE ENERGIE, ROBOTIZAREA ȘI DIGITALIZAREA PROCESELOR DE PRODUCERE – viitorul sectorului de fructe

SURSELE REGENERABILE DE ENERGIE, ROBOTIZAREA ȘI DIGITALIZAREA PROCESELOR DE PRODUCERE – viitorul sectorului de fructe

loading ...