TĂIERILE DE TOAMNĂ LA POMII FRUCTIFERI. Sfaturi utile

29 sep 2023
Tăierile de toamnă la pomii fructiferi ar trebui să fie un obicei sezonier de luat în calcul. Importanța tăierii depinde și de vârsta pomului. Pentru copacii tineri care nu au intrat încă în sezonul de rodire, este important să se formeze corect scheletul și coroana. Cei care deja fructifică au nevoie de ajutor pentru a distribui substanțele nutritive. Astfel pomii obțin un randament mai bun. Iar pentru copacii bătrâni, nevoia de întinerire este pe primul loc.
 
Tipuri de tăieri de toamnă la pomii fructiferi
Există mai multe tipuri de tăieri. Multe dintre acestea intră în procesul mai larg de tăiere și curățare a pomilor fructiferi pe timp de toamnă. Iată care sunt cele mai comune:
•        tăieri de formare: pentru a obține tipul de coroană dorită;
•        tăieri de rodire: astfel se reglează încărcătura de muguri de rod pentru a evita supraîncărcarea pomului;
•        tăieri de întreținere: ramurile care atârnă sunt scurtate, iar ramurile verticale din partea de sus a pomului sunt eliminate;
•        tăieri de regenerare: îndepărtarea ramurilor bătrâne pentru a face loc celor tinere
•        tăieri de corectare: ramurile neproductive sunt îndepărtate pentru a evita încărcare inutilă a pomului. În felul acesta, resursele pomului merg către ramurile cu fructe.
 
Sfaturi de urmat pentru tăieri de toamnă la pomi fructiferi:
Nu tăia pomii dacă temperaturile scad sub 5 grade Celsius.
Dacă transplantezi un pom, atunci va fi necesar să aplici tăieri. Pomul își pierde parte din rădăcini și nu poate hrăni coroana. De aceea, o parte din ramuri trebuie tăiate.
Ca regulă generală, tăierile la pomii fructiferi se fac la jumătatea lunii noiembrie, atunci când aceștia intră în repaos vegetativ. Adică în perioada în care frunzele cad. Operațiunea de curățare și tăiere a unui pom fructifer se poate face numai dacă temperatura exterioară nu scade sub 5 grade Celsius. Dacă înghețul e deja instalat când vrei să tai pomii fructiferi, atunci amână totul până la primăvară.
 
Tăierea de toamnă la pomii fructiferi se începe cu drajonii, adică cu ramurile care pornesc de la baza trunchiului. Drajonii reprezintă niște consumatori, așa că trebuie tăiați.
 
Ramurile uscate sau rupte trebuie să fie eliminate printre primele. Nu folosi ramurile uscate la producerea de compost. Pot fi afectate de boli. În schimb, ar fi indicat să le distrugi prin ardere. Totodată, nu uita că după fiecare tăieri ar fi bine să dezinfectezi uneltele pentru a nu răspândi eventualele boli în restul pomului fructifer.
 
Ramurile crescute haotic trebuie să fie tăiate. Ele împiedică pătrunderea luminii în coroană, iar fructele nu se vor dezvolta pe deplin. Nu uita că dacă ai tăiat ramuri mai mari de cinci centimetri trebuie să folosești un mastic special ca să le acoperi. Acesta favorizează vindecarea rănilor provocate de tăieri.
 
Masticul este un fel de ceară care protejează rănile deschise ale pomului și împiedică oxidarea. Astfel că bolile provocate de ciuperci sau bacterii nu vor apărea. În același timp, masticul stimulează cicatrizarea și previne deshidratarea pomului.
 
Elimină și fructele bolnave sau uscate care au rămas în pom. Un fruct bolnav poate afecta nu doar un pom, ci întreaga livadă. Nu în ultimul rând, aplică un tratament la final de operațiune. Fungicidele pe bază de cupru sunt un real ajutor. Cel mai cunoscut rămâne zeama bordeleză.
 
Tăieri de toamnă la pomi fructiferi: ustensile de care ai nevoie
Operațiunea fiind una destul de complexă și uneori laborioasă necesită o serie de ustensile. Printre altele, o să ai nevoie de o foarfecă de mână pentru lemn uscat prin care ramurile uscate sunt ușor de secționat. Apoi, o să mai ai nevoie de o foarfecă de grădină pentru lemn verde. Acest tip de ustensilă are o tăietură precisă și curată.
 
Ramurile groase pot să fie eliminate cu un fierăstrău de mână. În cazul în care nu reușești așa, o să ai nevoie de o drujbă. Un tocător de crengi este util, dar nu obligatoriu de avut în grădină. Acest aparat ajută ca ramurile care nu sunt afectate de boli să fie transformate în compost.
 
Tăierile de toamnă la pomii fructiferi ajută seva copacului să fie direcționată către ramurile care urmează să rodească în anul următor. Tăierile au și un rol estetic prin care întreaga livadă capătă un aspect unitar. Ai grijă sezonier de pomii tăi fructiferi, iar aceștia te vor răsplăti cu roadele lor.
 
Sursa: Lovedeco 
loading ...