VIDEO: Fortificarea capacităților de export - Business Summitul Nucicultorilor 2024

19 jul 2024
Actori importanți din sectorul nucifer s-au întrunit pentru a discuta și a stabili principalele directive de dezvoltare a sectorului, oportunități de creștere a cantităților de export și soluții eficiente pentru depășirea provocărilor. Business Summitul Nucicultorilor din R. Moldova, ediția a 10-a a întrunit peste 150 de persoane: producători, procesatori, exportatori și experți în domeniu.


 
Oleg Tîrsînă, Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere:
Laitmotivul evenimentului este fortificarea capacităților de export – efortul care trebuie făcut aici, acasă, și în piețele țintă de desfacere. Ne-am străduim să venim cu informații de actualitate, spicuite din ultimele evenimente la nivel mondial.
 
Alexandru Jolondcovschi, Președinte de onoare ANRM:
Am progresat. Avem deja susținerea autorităților, legi, instrumente ce ne ajută să promovăm această frumoasă industrie. Astăzi, vorbim doar despre nucul comun, dar, în perspectivă, ne propunem să promovăm și alte culturi nucifere.


 
În anul 2023, R. Moldova a exportat cu 103% mai multe nuci în coajă decât în 2022. Cifra a ajuns la 2.937 de tone. În principal, nucile moldovenești sunt exportate în Turcia: 1,264 tone, urmată de Albania și România.
 
Ana Țîbuleac, Director-adjunct al Proiectului OPTIM:
Sectorul nucifer este unul cu potențial major pentru R. Moldova. Dat fiind faptul că obiectivul Proiectului este creșterea competitivității producătorilor locali și accesul acestora pe piețele de export, le susținem toate eforturile de a-și îmbunătăți eficiența, de a crește productivitatea și de a adopta tehnologii noi.
 
Participanții la eveniment, pe lângă recomandări de ordin tehnic în cultivarea nucilor, s-au bucurat și de noutăți frumoase cum este apariția pe piață a unui actor ce-și propune facilitarea relațiilor producător – piețe de desfacere.
 
Gheorghe Tomaseievici, director Vagnut Srl:
Ne propunem să oferim suport în procesul de certificare, finanțare și, inclusiv, sfaturi pentru cărțile tehnologice.
 
Evident, o altă preocupare a sectorului este creșterea prețului pentru produsele nucifere, a profitului producătorilor. Or, putem realiza acest obiectiv prin realizarea produselor cu valoare adăugată – procesare.


 
Carmina Vicol, Director general Monicol SRL:
Nucile au fost produsul care au deschis poarta exporturilor în Europa. Producătorii trebuie să se unească între ei, trebuie să se unească împreună cu exportatorii, doar așa vom reuși să ne dezvoltăm.
 
Organizatorii, Asociația Națională a Nucicultorilor din Moldova, a pregătit pentru participanți și o mini expoziție a companiilor care aduc tehnologiile sau soluțiile pe diverse probleme mai aproape.
 
Elizaveta Sainsus, reprezentant Agrimatco-Service SRL:
Am decis să fim astăzi prezenți aici pentru a susține producătorii de nuci. Încercăm să aducem cât mai multe inovații pentru agricultorii din R. Moldova. Recent, am instalat un sistem de irigare într-o livadă de nuci de o mie de hectare. Este o noutate frumoasă atât pentru țară, cât și pentru noi.
 
Producătorii din sectorul nucifer sunt optimiști, conștienți de faptul că trebuie să țină cont de tehnologii și cerințele piețelor pentru a se bucura de succes.


 
Nicolai Kiktenko, fermier din satul Rediu, raionul Fălești:
Astfel de evenimente sunt un pas foarte benefic pentru nucicultura Moldovei. Este un sector cu viitor, unul important atât pentru țara noastră, cât și pentru noi ca producători.
 
Business Summitul Nucicultorilor din R. Moldova, ediția a 10-a a fost organizat de Asociația Națională a Nucicultorilor din R. Moldova, cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin OPTIM Project și cu sprijinul ODA și Banca Mondială.

AGROMEDIA.md a fost partener media general și coorganizator al evenimentului.
loading ...