VIRUSUL PETELOR DE BRONZ (TSWV) LA LEGUME: Simptome, prevenire

11 jun 2024
Boala petelor de bronz este o viroză foarte periculoasă, poate provoca pierderi de 90% în funcție de momentul infecției.  Boala apare atât în câmp cât și în spații protejate.  Plante atacate sunt: tomate, ardei, vinete, cartof, conopidă, salată, fasole, mazăre.
 
De la un an la altul, virusul rezistă în buruienile ruderale infectate și de asemenea, în tripsii adulți (Thrips tabaci). Virusul nu se transmite prin semințe infectate.  Răspândirea de la o planta la alta se realizează de către tripsi (tripsul tutunului – Thrips tabaci; tripsul californian – Frankliniella occidentalis). Tripsul devine purtător de virus în stadiul larvar, când se hrănește  cu plante infectate. Insectele infectate își pot menține capacitatea de infecție toată viața, dar nu îl transmit generațiilor viitoare de trips prin ouă. Formele adulte de trips ce nu s-au hrănit în stadiul de larvă din plante infectate cu TSVW nu sunt capabile să achiziționeze virusul. Incubația virusului are loc în 7 până la 20 de zile de la hrănirea vectorului (Tripsului) infectat pe planta sănătoasă.


 
Simptome
Primele simptome apar prin colorarea în galben verzui a vârfurilor de creștere, urmate de apariția unor pete circulare, cu marginea difuză, de culoarea bronzului sau brună. Începând cu aceste frunze, întreagă plantă se ofilește treptat. Pe tulpini și pețioli apar pete de culoarea bronzului care, odată cu necrozarea țesuturilor, devin brune.
 
Infecțiile timpurii duc la piticirea plantelor, iar fructificarea este redusă. Pe fructele verzi pot să apară pete  mici de culoare brun-neagră, iar pe fructele coapte pot apărea pete inelare roșii și galbene, epiderma necrozează și se adâncește în pericarp. Când infecția se produce înainte de apariția primului etaj, planta respectivă nu va mai produce fructe.
 
La castraveți, virusul se manifestă prin îngălbenirea întregii plante de jos în sus iar frunzele clorotice infectate se recunosc prin faptul că sunt foarte casante la strângere.


 
Prevenire
Deoarece nu există tratamente pentru această boală se recomandă utilizarea cu strictețe a măsurilor profilactice preventive în cultură; precum utilizarea capcanelor lipicoase albastre, pentru monitorizarea apariției și a densității populațiilor de tripși.
 
Alte măsuri de prevenire:
  • tratamente pentru combaterea tripșilor;
  • eliminarea plantelor infectate și arderea lor;
  • distrugerea plantelor gazdă;
  • folosirea hibrizilor cu toleranță la acest virus.
 
Sursa: zki.ro
loading ...