CALENDARUL STROPIRII POMILOR FRUCTIFERI

12 apr 2022
Odată ce pomii sunt afectați de boli, aceste boli pot afecta toată recolta, chiar și dacă sunt luate măsuri ulterioare. În general, pomicultorii aplică minimum 5-6 tratamente pe sezon, pentru a avea livezi sănătoase. Pentru a evita apariția bolilor și dăunătorilor și a avea o livadă cu pomi sănătoși și roditori, este necesară stropirea pomilor fructiferi atât în perioada de repaus vegetativ, toamna, după căderea frunzelor, cât și un tratament pe finalul iernii, primăvara și vara, pe timpul perioadei de vegetație.

Stropirea pomilor fructiferi primăvara

La începutul primăverii este esențială întreținerea problemei pomilor fructiferi, pentru debutul corect al sezonului de creștere și pentru pregătirea pomilor fructiferi pentru dezvoltarea sănătoasă, viguroasă și cu o recoltă bogată.
Primul tratament al pomilor fructiferi se realizează frecvent după tăiere, chiar la începutul lunii martie, după ce se iese din repausul vegetativ. Stropirea pomilor primăvara se realizează cu ulei horticol și insecticid. Tratamentul se aplică pentru a combate ouăle hibernante de acarieni, afide și cotari, precum și pentru a combate larvele hibernante ale păduchelui din San Jose și ale păduchilor țestoși. Combinația de ulei horticol și insecticid acționează prin intoxicarea și asfixierea acestor dăunători.
Uleiul horticol ucide insectele și larvele prin sufocare, blocând respirația normală prin peliculă pe care o formează nivelul crengilor. În plus, perturbă metabolismul ouălor de insecte și capacitatea unor insecte de a se hrăni, astfel că le determină să moară de foame. Excesul de ulei horticol se evaporă și se disipează rapid, astfel că acest ulei nu lasă reziduuri toxice. Tocmai din acest motiv este considerat sigur pentru utilizare în preajma oamenilor și a animalelor.
Un produs eficient care combină uleiul horticol cu insecticid pentru stropirea pomilor primăvara este Mospilan Oil, care are spectru larg de combatere și efect de lungă durată.

Principalele probleme care afectează pomii fructiferi și pentru care se efectuează stropirea primăvara:

  • Rapănul. Acesta apare pe frunze și fructe și le atacă în toate perioadele de vegetație. Provoacă deformarea fructelor și căderea lor prematură.
  • Făinarea. Este vizibilă pe muguri, lăstari, frunze și chiar și nivelul fructelor, în unele cazuri. Oprește evoluția fructelor și acestea sunt invadate de o pâslă de culoare albă, care determină uscarea și căderea lor.
  • Focal bacterian. Acesta se manifestă prin înnegrirea, ofilirea și căderea florilor pomilor fructiferi.
  • Bolile de depozit. Se referă la diverse tipuri de putregai și pot cauza pierderi majore la nivelul producției de fructe.
  • Pătarea albă a frunzelor de păr. Este o afecțiune favorizată de căldură șu umiditate crescută. Atacă și compromis fructele.
  • Pătarea roșie a frunzelor de vișin și cireș. Duce la pierderea completă a frunzelor acestor pomi fructiferi.
  • Printre cei mai întâlniți dăunători ai pomilor fructiferi se numără: viermele, puricele melifer, păduchele din San Jose, păduchele verde, păduchele negru al cireșului, molia fructelor, acarianul roșu al pomilor și viespea neagră a prunului.
Tratamentul de primăvară se aplică, inițial, înainte de înmugurire, iar apoi în următoarea etapă de vegetație, cum sunt înmugurirea, formarea fructului etc.

Stropirea pomilor fructiferi vara

Tratamentul de vară a pomilor fructiferi se realizează în luna iunie, prin pulverizarea unui fungicid. Pentru tratamentul din luna august, se folosește un insecticid.
Tratamentele din timpul verii sunt recomandate doar în cazul în care se observă semne de boală la pomii fructiferi.

Stropirea pomilor fructiferi toamna

Chiar dacă au avut o recoltă bogată, este necesar ca pomii fructiferi să fie îngrijiți și pe perioada toamnei, pentru a avea o producție bună și în anul care urmează. Totuși, tratamentele din acest sezon sunt mai mici decât cele din sezoanele anterioare. Toamna este momentul în care debutează stropirile și lucrările specifice care sunt menite să pregătească pomii pentru intrarea în sezonul rece.

Stropirea pomilor fructiferi iarna

Pentru a trece cu bine peste sezonul rece, pomii fructiferi au nevoie de îngrijiri speciale. În această perioadă, se aplică primul tratament de iarnă cu sulfat de cupru. Totuși, pentru acest tratament, este esențial ca temperaturile să fie peste 5 grade Celsius în zilele în care este aplicat tratamentul.
Tratamentele aplicate pomilor fructiferi pe perioada iernii sunt foarte importante. Acestea se aplică împotriva dăunătorilor, precum și pentru combaterea bolilor și ciupercilor.
Pentru a proteja pomii fructiferi de dăunători, este recomandat să se utilizeze ulei horticol combinat cu insecticid, care acționează prin intoxicarea și asfixierea larvelor și ouălor hibernante ale acestora, precum păduchele din San Jose sau păianjenul roșu comun al pomilor.

Se efectuează stropirea pomilor iarna și pentru a combate infecțiile cu ciuperci și bacterii. În acest sens, sunt fungicide de contact pe bază de cupru, cum ar fi zeamă bordeleză (piatră vânătă). Aceasta este o substanță tradițională pentru stropirea pomilor, este ieftină și cea mai puțin toxica dintre toate, însă este mai dificil de pregătit și de utilizat. Totuși, se găsește în comerț și gata pregătită.

Atunci când se stropesc pomii, se utilizează întotdeauna fungicidul prima dată, apoi uleiul, deoarece uleiul horticol formează o peliculă subțire pe suprafața ramurilor. Așadar, fungicidul nu își mai face efectul dacă este aplicat după ulei.

Sursa: PLANTMASTER.ro
 

CALENDARUL STROPIRII POMILOR FRUCTIFERI

CALENDARUL STROPIRII POMILOR FRUCTIFERI

CALENDARUL STROPIRII POMILOR FRUCTIFERI

loading ...