CORTEVA AGRISCIENCE – soluții integrate pentru sănătatea culturilor agricole

11 jul 2022
În acest an, CORTEVA a fost prezentă la Expoziția Specializată de tehnică și inovații în pomicultură „Ziua Fructelor” în calitate de partener principal al evenimentului. Cei mai buni specialiști au organizat un seminar de instruire cu tema: „Poziționarea corectă a fungicidelor în schema de protecție a livezilor”.

Georgel Andron, National KAM specialty Crops RO & MD:

Suntem alături de Moldova Fruct, vrem să împărtășim informațiile pe care le avem noi legate de reziduuri. Vedem o presiune destul de mare din acest punct de vedere, Uniunea Europeană impune foarte multe restricții. Ne interesează să mergem cât mai aproape de un pașaport curat al fructelor de aceea, CORTEVA lansează produse noi an de an.

În 2022, am venit cu un produs nou cum este Fontelis®, bazat pe Pentiopirad, o moleculă care lucrează foarte bine în pomicultură, atât pe făinare, dacă ne referim la semințoase, dar și pe monolioze, la sâmburoase, inclusiv putregaiuri – în zona de legumicultură.

Fontelis® este compatibil cu majoritatea pesticidelor și fertilizanților foliari. Este recomandat în programe de combatere integrată alături de produse biologice, culturale, genetice și praguri economice de dăunare.

Georgel Andron, National KAM specialty Crops RO & MD:

Așadar, e un produs complex datorită căruia reușim să venim în ajutorul producătorilor din Republica Moldova să controleze bolile, dar în același timp, să aibă un pașaport curat din punct de vedere al reziduurilor. Dacă se poziționează bine cu acest produs în schema de tratamente, fermierii nu vor avea probleme din acest punct de vedere cu fructele care vor fi vândute în piața europeană.

Devine din ce în ce mai greu pentru pomicultori să mențină controlul insectelor în livadă, iar CORTEVA aduce molecule noi, care acționează rapid asupra dăunătorilor prin contact și ingestie. Un exemplu este insecticidul Delegate™, care asigură un control de lungă durată a unui spectru larg de insecte și are un impact scăzut sau deloc asupra insectelor benefice.Georgel Andron, National KAM specialty Crops RO & MD:

Delegate™ este un produs ce are la bază Spinetoram, o moleculă nouă din clasa Spinozine, dezvoltată doar de CORTEVA. Astăzi, am explicat fermierilor faptul că produsul Delegate™ lucrează bine pe toate stadiile larvare la lepidoptere. Un lucru important, față de ceea ce este pe piață, produsul combate, în aceeași moleculă, Psylla la păr, un dăunător foarte greu de controlat în această cultură. Cu Delegate™, Psylla este controlat eficient, rezultate dovedite în fermele din Republica Moldova. Vedem că odată cu schimbarea climei, în culturile pomicole, au început să apară din ce în ce mai mult și tripșii. Cu o singură moleculă, într-o doză unică de 0,3 kg/hectar, Delegate™ controlează foarte bine, inclusiv acești dăunători.

La fel, am abordat și partea de făinare. Vedem că avem o vară secetoasă, uscată, condiții optime pentru dezvoltarea făinării. Produsul Talendo® este deja consacrat în piața din Republica Moldova. Un produs cu acțiune șoc, aș putea spune. Prin acel efect de gaz, lucrează foarte bine, dar are și o sistemie locală foarte bună, controlând făinarea din plantațiile pomicole.

Pe lângă faptul că produsele pentru protecția plantelor din portofoliul CORTEVA măresc productivitatea și profitabilitatea culturilor agricole, acestea corespund cerințelor internaționale privind conținutul rezidual de pesticide în fructe și legume.

Georgel Andron, National KAM specialty Crops RO & MD:

Suntem prezenți ca și partener principal al Moldova Fruct pentru că ne interesează o colaborare pe termen lung cu pomicultorii. Nu ne dorim doar să vindem produsele noastre, dar să avem un program prin care să controlăm bine bolile și dăunătorii din culturile pomicole. Totodată, ne dorim să îi ajutăm pe fermierii din Republica Moldova să obțină fructe de calitate și să nu le fie frică atunci când le exportă pe piața europeană, să fie mândri de producția lor și la egalitate cu producătorii europeni.

CORTEVA AGRISCIENCE – soluții integrate pentru sănătatea culturilor agricole

CORTEVA AGRISCIENCE – soluții integrate pentru sănătatea culturilor agricole

CORTEVA AGRISCIENCE – soluții integrate pentru sănătatea culturilor agricole

loading ...