CRIZA ÎNGRĂȘĂMINTELOR SE ADÂNCEȘTE. Tot mai mulți producători închid o parte din fabrici

22 sep 2022
Creșterea prețurilor la gaz a determinat majoritatea producătorilor europeni de îngrășăminte minerale să reducă drastic producția sau chiar să închidă unele fabrici. Gigantul producător norvegian de îngrășăminte Yara a declarat marți că compania va opri producția la fabrica sa din Belgia „în următoarele zile”, ca parte a unui plan european mai larg de reducere din cauza creșterii prețurilor la gaz, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Și alți producători, cum ar fi germanul SKW Piesteritz și BASF, au oprit parțial producția. Cel mai mare producător de îngrășăminte din Polonia, Grupa Azoty, a redus, de asemenea, semnificativ producția de îngrășăminte, iar CF Fertilizers din Marea Britanie oprește temporar producția de amoniac.

Capacitatea anuală de producție la unitatea belgiană din Tertre este de 400.000 de tone de amoniac, 950.000 de tone de îngrășământ AN și 800.000 de tone de acid azotic, a spus compania. Fabrica este aproape de granița cu Franța și este importantă pentru piața franceză.

Închiderea fabricii va duce la o scădere cu 10% a aprovizionării cu AN pe piața franceză, a declarat marți președintele Yara France, Nicolas Broutin, la o conferință de presă .Broutin a spus: Astăzi, producerea unei tone de amoniac costă între 2.500 și 3.000 de euro în Europa, în timp ce aceeași tonă valorează 1.300 de euro pe piața internațională.

Nu este pentru prima dată când Yara vine cu astfel de anunțuri. În august, compania a declarat că intenționează să reducă producția de amoniac cu 65% și de nitrat de amoniu (AN), folosit ca îngrășământ în agricultură, cu 35%. În ansamblu, este de așteptat ca utilizarea capacității sale totale de amoniac din Europa să scadă la aproximativ 35%.

Astfel, Yara și-ar reduce astfel volumul anual de producție cu următoarele cantități: 3,1 milioane de tone de amoniac și 4,0 milioane de tone de produse finite. aceasta include 1,8 milioane de tone de uree, 1,9 milioane de tone de nitrați și 0,3 milioane de tone de îngrășământ NPK.

Compania a mai spus că intenționează să-și folosească sistemul global de aprovizionare și producție pentru a furniza în continuare clienților, inclusiv producția continuă de nitrați în Europa folosind amoniac importat, acolo unde este posibil.

Cu toate acestea, închiderea unei alte fabrici din Belgia ridică întrebarea dacă Europa poate încă să se aprovizioneze cu îngrășăminte în viitor. Și, de asemenea, ce consecințe are o eventuală lipsă de îngrășământ asupra producției de cereale și alte culturi arabile.

Probabil că în primul rând producția alimentară are de suferit, avertizează Nicolas Broutin, care face apel la sectorul public să ofere sprijin pe termen lung pentru segmentele slăbite ale producției agricole, dar și pentru industria îngrășămintelor.

În viitor, fermierii și dealerii de agricultură vor trebui să cumpere mai mult îngrășământ din afara Europei, dar acest lucru va fi semnificativ mai scump decât înainte, spun analiștii. Cu toate acestea, Rusia este în prezent aproape complet absentă ca unul dintre cei mai importanți furnizori de îngrășăminte cu azot. Deși nu există sancțiuni directe împotriva îngrășămintelor sau cerealelor, acestea încă funcționează.
 
loading ...