DK EXCEPTION ȘI DK IMARET – Hibrizi de Succes, fără compromisuri

24 jun 2022
Bayer oferă fermierilor hibrizi de rapiță cu performanță genetică ridicată. DK Exception și DK Imaret sunt doi hibrizi de top din portofoliul DEKALB, care valorifică la cote maxime pachetul genetic, astfel încât performanțele obținute în urma cultivării acestora aduc veniturile așteptate de producători.

Igor Copacinschi, Country Manager CS: Am dat start campanie de toamnă la rapiță. Dacă anul trecut am avut deficit de hribizi, în prezent suntem gata să asigurăm fermierii din Republica Moldova cu volumele necesare de material semincer. În portofoliul nostru, avem 2 hibrizi:  DK Exception și DK Imaret, care, pe parcursul anilor au demonstrat rezultate foarte bune. Iar ca noutate, hibrizii de rapiță Dekalb vor fi tratați cu noul fungicid Scenic Gold, care ne va permite să protejăm plantulele de rapiță încă din faza de răsărire.

Alexei Chiriac, producător agricol din Climăuți, Ocnița: Cultivăm hibrizii de rapiță de la Bayer deja de 6 ani și suntem mulțumiți de rezultate. În acest an, am semănat hibridul Exception pe o suprafață de 400 de hectare. Rezultatul final îl vom vedea după recoltare, dar, în prezent, putem spune că plantația arată foarte bine, rapița nu se scutură, avem prognoze îmbucurătoare.

Maxim Vrabie, producător agricol din Onițcani, Criuleni: Cultivăm rapiță de mai mulți ani consecutiv, am avut în câmp diferiți hibrizi. Anul trecut, înainte de recoltare, plantațiile ne-au fost afectate grav de grindină. Dacă ceilalți hibrizi au fost afectați în proporție de 60-70 %, hibridul Exception de la Bayer, doar 40-50%, el a rezistat cel mai bine. Anul acesta, am semănat doar Exception, pe o suprafață de 160 de hectare.


 
Semion Cerchez-Baltatu, Technical Advisory Manager CS: DK Exception este unicul hibrid de rapiță din Republica Moldova cu caracteristica Nitrogen efficiency, ceea ce înseamnă o asimilare mai bună a azotului din sol pe care planta îl transformă într-o producție mult mai mare. Un hibrid semi-timpuriu,  cu o capacitate de ramificare extrem de bună și cu o toleranță la scuturare cu mult peste competitori.

DK Imaret este liderul detașat de pe piața din Republica Moldova, în segmentul Clearfield. Un hibrid extrem de stabil, dar totodată, cu un potențial înalt de producție, cu vigoare de creștere foarte bună în toamnă, recomandat să fie cultivat pe toate tipurile de sol, datorită adaptabilității hibridului. Tehnologia Clearfield, pentru care se pretează, îl face să fie de neînlocuit în gospodăriile agricole din Moldova pentru simplitatea cu care se face controlul buruienilor, inclusiv a celor crucifere, care sunt destul de dificil de combătut. (Sinapis, Raphanus, Sisymbrium) etc.

DEKALB este numărul 1 în România, având o cotă impunătoare. În Republica Moldova, am atins cota de peste 25%. Având drept reper prognozele pentru prețul destul de bun al rapiței și cererea mare pe piețele din Estul Europei, putem spune cu certitudine că rapița este o cultură profitabilă, ce va trezi interes sporit inclusiv pentru fermierii din Republica Moldova.
loading ...