MOLDOVA CERE DE LA UE AJUTOR SUB FORMĂ DE FERTLIZANȚI

05 mai 2022
În cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 4 mai, prim-ministra Natalia Gavrilița i-a cerut ministrului Agriculturii, Viorel Gherciu să elaboreze un proiect de scrisoare către UE pentru a solicita ajutor sub formă de fertilizanți.

Dle Gherciu vă rog să scrieți un proiect de scrisoare către UE, să solicităm ajutor în formă de fertilizanți. Am vorbit cu președintele Consiliului European, Charles Michel despre problemele de securitate alimentară care vor apărea în toată lumea pe fundalul războiului din Ucraina și este foarte important să identificăm noi surse de fertilizanți, să încercăm să solicităm ajutor și din partea comisiei. Eu știu despre eforturile ministerului de a deschide noi căi pentru fertilizanți în Asia Centrală”. Eu voi semna scrisoarea, vă rog să indicați cantitățile necesare și de ce alt ajutor mai avem nevoie. Cred că sunt posibilități, a spus Gavrilița.

Ministrul agriculturii, Viorel Gherciu, a ținut să menționeze că ministerul întreprinde mai multe eforturi pentru a rezolva problema fertilizanților.

Au fost depuse eforturi pentru diversificarea furnizorilor. În luna februarie am avut o întâlnire în Azerbaidjan unde am negociat în scopul organizării exporturilor de fertilizanți către Republica Moldova. Adițional, au fost identificate și alte surse de achiziționare a fertilizanților, cum ar fi Uzbekistan, Tadjikistan. De asemenea, au fost identificate căile de livrare. Voi avea o deplasare repetată la Bacu, unde iarăși vom discuta acest subiect nemijlocit cu compania azeră de stat „SOCAR”, care este și producător de fertilizanți. Un ajutor din partea UE ar fi binevenit, agricultorii au nevoie de fertilizanți la un preț rezonabil, ca să nu ajungem la scumpirea produsului finit, a punctat Gherciu.

După războiul Federației Ruse în Ucraina, livrările fertilizanților din aceste țări au fost stopate. Acțiune ce a dus la o criză a îngrășămintelor minerale în toată Europa.
 
loading ...