PREȚURILE ÎNGRĂȘĂMINTELOR, ÎN CĂDERE LIBERĂ. Pe piața internațională, azotul ajunge la prețul de acum 2 ani

14 feb 2023
Prețurile îngrășămintelor cu azot continuă să scadă. Majoritatea îngrășămintelor cu azot au ajuns la prețul de acum doi ani. Numai din ianuarie, scăderea prețurilor în Germania a fost de peste 100 de euro, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Cererea este slabă, cumpărătorii așteaptă să scadă în continuare prețurile spun analiștii. Pe piața internațională, ureea costă, în prezent, doar 320 USD pe tonă.

Vânzarea de amoniac din Algeria a marcat o scădere de 55 USD/t față de săptămâna trecută, raportează comercianții. Potrivit analiștilor, pe piața amoniacului s-a înregistrat o inversare a tendinței, în principal după scăderea bruscă a prețurilor la gaze în Europa. Costurile gazelor naturale în Europa au continuat să scadă în februarie, crescând perspectiva unei creșteri a producției de amoniac în Europa. La sfârșitul lunii ianuarie, o presiune suplimentară asupra prețurilor a venit din Golful SUA, deoarece Yara și Mosaic și-au redus în mod semnificativ contractul lunar de aprovizionare pentru site-ul american din Tampa. Prețul a fost cel mai mic din octombrie 2021.

Prețurile amoniacului în Marea Neagră și în țările baltice au scăzut în mod similar, raportează analiștii. Potrivit acestora, perspectivele pentru piața globală a îngrășămintelor cu amoniac și azot rămân însă slabe.

Sunt așteptate noi scăderi ale prețurilor în general, deoarece costurile gazelor naturale în Europa au scăzut recent și mai mult. Cererea de pe piețele cheie precum India și Brazilia a rămas, de asemenea, neobișnuit de slabă, iar vânzătorii au sperat (fără succes) la o cerere mai puternică din Europa și SUA. Absența continuă a unei licitații majore din India a pus, de asemenea, o presiune masivă asupra prețurilor azotului.

În plus, piața europeană și internațională se caracterizează printr-o cerere foarte limitată, care este compensată de o ofertă în continuă creștere. Cantități mari de uree sunt disponibile la nivel internațional pentru livrările din februarie și martie, raportează analiștii. Prețurile ureei FOB Egipt au înregistrat o reducere de peste 50% față de septembrie anul trecut.

Prețurile fob pentru încărcarea ureei în Golful SUA pentru februarie și martie sunt în prezent de doar 320 USD pe tonă. În ianuarie, cel mai important îngrășământ cu azot din lume a costat 410 USD pe tonă și 520 USD pe tonă în decembrie. Alte centre comerciale importante raportează, de asemenea, o scădere bruscă a prețurilor, deși comanda de primăvară în emisfera nordică este iminentă, iar prețurile la îngrășăminte sunt în creștere în acest moment. Principalii exportatori din Orientul Mijlociu au raportat prețuri fob de uree de 357 USD pe tonă în februarie și 345 USD pe tonă în martie - comparativ cu 450 USD pe tonă în ianuarie.
 
loading ...