PREȚURILE LA ÎNGRĂȘĂMINTE SE PRĂBUȘESC DIN NOU PE PIAȚA MONDIALĂ

07 jun 2023
Îngrășămintele continuă să se ieftinească pe piața mondială. După prețurile azotului, și cele ale potasiului sunt acum sub presiune. Motivul este, aparent, oferta excesivă de pe piață și ieftinirea gazului, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.
 

Cât costă ureea?

În SUA, prețurile ureei au scăzut sub 300 USD pe tonă la începutul lunii iunie. Pentru datele ulterioare, prețurile scad la 262 USD/t.
 
Prețul ureei în Orientul Mijlociu a fost de 290 USD/t în această săptămână, dar ofertele foarte ieftine din Rusia și China fac posibil un preț indian de 270 USD/t, cred analiştii. Cele mai multe piețe de uree au înregistrat scăderi semnificative ale prețurilor între 15 și 40 USD pe tonă în această săptămână.
 
India a publicat o nouă licitație pentru importul de uree săptămâna trecută. Este probabil ca concurența să fie dură și să scadă prețurile, spun analiștii de la CRU în raportul lor de piață săptămânal. Desigur, acest lucru are un impact și asupra prețurilor globale ale azotului și asupra prețurilor de vânzare ale marilor exportatori.
 
La începutul lunii iunie, prețul ureei în porturile de import germane era relativ neschimbat la 480 de euro pe tonă. Cumpărătorii trebuie să plătească, în prezent, aproximativ 310 de euro pe tonă pentru cel mai important îngrășământ cu azot folosit de fermierii germani, azotat de calciu amoniu (KAS. Îngrășământul lichid AHL costă puțin sub 300 de euro pe tonă.
 
Prețurile internaționale pentru azotatul de amoniu și azotatul de calciu amoniu au fost relativ stabile în această săptămână. Cererea europeană rămâne foarte scăzută, raportează comercianții. Între timp, Rusia continuă să exporte nitrat de amoniu (AN) în Brazilia la prețuri foarte mici. Analiștii se așteaptă ca și prețurile KAS să continue să scadă, deoarece prețurile mai mici ale ureei și scăderea cererii au impact asupra emisferei nordice.
 
Prețurile amoniacului s-au stabilizat și pe piețele din Asia de Est, pe măsură ce activitatea de cumpărare a crescut, dar prețurile nu au reacționat încă în mod semnificativ.
 
Între timp, cererea de amoniac în Europa rămâne scăzută, iar prețurile semnificativ mai scăzute ale gazului fac din ce în ce mai ușoară și mai ieftină repornirea și creșterea producției de amoniac.
loading ...