TOTUL DESPRE MANA LA VIȚA DE VIE. Strugurii afectați de această boală nu produc vin de calitate

31 jul 2020

CE ESTE MANA? Mana de vița de vie este o boală cauzată de ciuperca Plamopara viticola și poate distruge în totalitatea recolta de struguri. Această maladie a fost introdusă în Europa acum 130 de ani și de atunci a continuă să se răspândească. În lipsa tratamentelor corespunzătoare, mana poate duce la pierderea totală a recoltei și chiar uscarea plantei. Mai mult, vinul produs din strugurii afectați de mână este de o calitate inferioară.
 
CUM SE MANIFESTĂ MANA?

Atunci când semnele bolii devin vizibile, se observă doar pe a 10-a parte din totalul suprafeței plantelor. Ciuperca atacă toate organele verzi: frunze, lăstari, ciorchini, flori, boabe. Atacul manei pe frunze începe după ce diametrul lor a trecut de 5-6 cm. Astfel, apar pete galbene, iar pe partea inferioară a frunzei se observă puf albicios. După câteva zile, zonele atacate devin brune și uscate. Mai târziu, mana atacă ciorchinii, iar din această cauză, strugurii nu acumulează zahăr. Tocmai de asta mustul din astfel de struguri este acru și dăunează calitatea vinului, care nu va putea fi păstrat foarte mult timp. Cel mai des mana atacă soiurile nobile.

DE CE APARE MANA LA VIȚA DE VIE?

Boala apare la vița de vie din cauza umidității de aer crescute, a ploilor abundente, cer acoperit, lipsa circulației aerului, temperaturile atmosferice între 10-30 de grade Celsius. Boala poate fi transmisă peste iarnă prin frunzele căzute la sol.

MĂSURI DE PROTECȚIE

Viticultorii trebuie să știe că cel mai bun tratament este aplicarea fungicidelor, la recomandarea specialiștilor. Producătorii trebuie să ia măsuri imediat ce văd primele simptome. La fel, răspândirea agentului patogen poate fi limitat prin arături adânci și drenarea terenurilor. Combaterea la timp a buruienilor dintre rândurile cu viță de vie reducerea umezeala și implicit unul din factorii care favorizează mana. Totodată, vița de vie trebuie legată la timp. În același timp, toamna toate frunzele căzute se vor aduna și arde sau se vor îngropa adânc în pământ.

TOTUL DESPRE MANA LA VIȚA DE VIE. Strugurii afectați de această boală nu produc vin de calitate

TOTUL DESPRE MANA LA VIȚA DE VIE

Strugurii afectați de această boală nu produc vin de calitate

TOTUL DESPRE MANA LA VIȚA DE VIE. Strugurii afectați de această boală nu produc vin de calitate

loading ...