VIDEO: SOLUȚIA ADAMA ÎN PROTECȚIA CULTURII MĂRULUI: Recolta din livada GȚ „Scutaru Victor” și calitatea ei

23 aug 2021
Compania Adama Agricultural Solutions, una dintre companiile de top din industria de protecția plantelor și cea mai mare firmă off-patent la nivel global, prezintă rezultatele obținute pe lotul demonstrativ in plantația de măr din Gospodăria Țărănească a fermierului Victor Scutaru din Edinet.
Gospodăria are cinci fondatori, toți membri ai familiei. 76 ha sunt plantate cu măr, patru cu prun și zece cu cireș. În 2017, au defrișat livezile vechi și le-au modernizat cu sistem de irigare, cu soiuri noi cotate pe piață, cu sistem antigrindină pentru 20 ha. De nouă ani dețin certificatul GLOBAL G.A.P., iar în 2009 au construit un frigider cu linii de sortare și ambalare de 2 000 tone.

Victor Scutaru, fondator GȚ „Scutaru Victor”: „Am început afacerea în horticultură în 2004, când am sădit primele 20 ha de livadă. Ulterior, am mai plantat alte 20 ha și azi deținem 90 ha. Inițial, livada nu a fost una intensivă, dar pe parcursul anilor am transformat-o în una modernă.
Avem rezultate bune, afacerea de familie este pentru noi afacerea de bază. Implementarea tehnologiilor este foarte importantă. Muncim cu feciorii și avem un rezultat foarte bun.”Dan Scutaru, administrator depozit frigorific, GȚ „Scutaru Victor”: „Toată recolta o păstrăm în frigider. Începând cu cireașa, pruna, merele, care în acest an s-au păstrat până în iunie. În Moldova există concurență și noi trebuie să câștigăm doar prin calitate.”

Victor Scutaru, administrator GȚ „Scutaru Victor”: „Livezile vechi au o productivitate de 25-30 tone/ha, dar pentru că avem irigare și portaltoi cu M9, care produce de la 60 la 80 tone per hectar, e mult mai convenabil. Și lucrările sunt mult mai puține și productivitatea e mult mai mare. Avem un expert care ne recomandă ce produse să utilizăm. De mai mulți ani lucrăm cu firma ADAMA, care ne oferă produse originale, de calitate, niciodată nu s-au înregistrat cazuri ca ele să nu aibă efect, și obținem o calitate foarte bună a mărfii.”

Ghenadie Buciuceanu, agronom GȚ „Scutaru Victor”: „Livada este acum una de ultimă oră. Personal cred că nu există protecție pentru a lecui bolile, protecția este prevenire. Aplicăm produsele ADAMA, tot spectrul destinat pentru culturile multianuale, în cazul dat măr și prun, fără a avea vreo problemă cu calitatea. Împreună cu dl Sergiu Panuța avem sistemul nostru de monitorizare și de prevenire. Diametrul la fruct e 65, ceea ce înseamnă un măr bun de comercializat. Unul din factorii care influențează diametrul este un preparat calitativ, care nu stresează planta. Dacă avem un preparat original, de calitate, avem și un efect cu mult mai bun în ceea ce privește controlul fitosanitar, adică al bolilor. Atât la boli, cât și la vătămători avem, practic, toată gama de preparate din portofoliul ADAMA. O corelație preț-calitate destul de bună, în plus am beneficiat întotdeauna de suportul tehnologic necesar la moment în persoana dlui Pănuța. Destul de operativ și foarte calificat.”

Dr. Sergiu Panuța, Manager Tehnic și înregistrări ADAMA: „Ne aflăm în plantația de măr a GȚ Scutaru Victor, care este una dintre cele mai mari gospodării din R. Moldova și producători de fructe, în special, măr. Implementăm un lot demonstrativ cu produsele companiei ADAMA, în care prezentăm eficiența produselor, și vorbim atât de eficiența biologică, cât și de cea economică. În acest an ADAMA a organizat o serie de loturi demonstrative la diferite culturi agricole. În cazul pomilor fructiferi, și acum ne referim la plantațiile de măr, am testat și consider că ne-a reușit foarte bine să includem în schema de protecție la maxim posibil produsele companiei ADAMA pentru a combate diferite organisme nocive.”

Mai multe despre schema de protecție a culturii măr cu produsele ADAMA aflați din materialul video.   

 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

DK EXCEPTION ȘI DK IMARET – Hibrizi de Succes, fără compromisuri

24 jun 2022

VIDEO: SCHEMELE DE PROTECȚIE CORTEVA – Control absolut în livezi și vii

24 jun 2022

PT298 / AGILE – hibridul de rapiță Pioneer® cu cel mai ridicat nivel de rezistență la scuturare

22 jun 2022

PT303 SCLEROTINIA PROTECTOR – UNIC ÎN EUROPA

16 jun 2022

SCLEROTINIA PROTECTOR – O TEHNOLOGIE UNICĂ PENTRU CULTURA DE RAPIȚĂ

09 jun 2022

VIDEO: SOLUȚIA ADAMA ÎN PROTECȚIA CULTURII MĂRULUI: Recolta din livada GȚ „Scutaru Victor” și calitatea ei

VIDEO: SOLUȚIA ADAMA ÎN PROTECȚIA CULTURII MĂRULUI: Recolta din livada GȚ „Scutaru Victor” și calitatea ei

VIDEO: SOLUȚIA ADAMA ÎN PROTECȚIA CULTURII MĂRULUI: Recolta din livada GȚ „Scutaru Victor” și calitatea ei

loading ...