VIDEO: SOLUȚIA ADAMA ÎN PROTECȚIA CULTURII MĂRULUI: Recolta din livada GȚ „Scutaru Victor” și calitatea ei

23 aug 2021
Compania Adama Agricultural Solutions, una dintre companiile de top din industria de protecția plantelor și cea mai mare firmă off-patent la nivel global, prezintă rezultatele obținute pe lotul demonstrativ in plantația de măr din Gospodăria Țărănească a fermierului Victor Scutaru din Edinet.
Gospodăria are cinci fondatori, toți membri ai familiei. 76 ha sunt plantate cu măr, patru cu prun și zece cu cireș. În 2017, au defrișat livezile vechi și le-au modernizat cu sistem de irigare, cu soiuri noi cotate pe piață, cu sistem antigrindină pentru 20 ha. De nouă ani dețin certificatul GLOBAL G.A.P., iar în 2009 au construit un frigider cu linii de sortare și ambalare de 2 000 tone.

Victor Scutaru, fondator GȚ „Scutaru Victor”: „Am început afacerea în horticultură în 2004, când am sădit primele 20 ha de livadă. Ulterior, am mai plantat alte 20 ha și azi deținem 90 ha. Inițial, livada nu a fost una intensivă, dar pe parcursul anilor am transformat-o în una modernă.
Avem rezultate bune, afacerea de familie este pentru noi afacerea de bază. Implementarea tehnologiilor este foarte importantă. Muncim cu feciorii și avem un rezultat foarte bun.”Dan Scutaru, administrator depozit frigorific, GȚ „Scutaru Victor”: „Toată recolta o păstrăm în frigider. Începând cu cireașa, pruna, merele, care în acest an s-au păstrat până în iunie. În Moldova există concurență și noi trebuie să câștigăm doar prin calitate.”

Victor Scutaru, administrator GȚ „Scutaru Victor”: „Livezile vechi au o productivitate de 25-30 tone/ha, dar pentru că avem irigare și portaltoi cu M9, care produce de la 60 la 80 tone per hectar, e mult mai convenabil. Și lucrările sunt mult mai puține și productivitatea e mult mai mare. Avem un expert care ne recomandă ce produse să utilizăm. De mai mulți ani lucrăm cu firma ADAMA, care ne oferă produse originale, de calitate, niciodată nu s-au înregistrat cazuri ca ele să nu aibă efect, și obținem o calitate foarte bună a mărfii.”

Ghenadie Buciuceanu, agronom GȚ „Scutaru Victor”: „Livada este acum una de ultimă oră. Personal cred că nu există protecție pentru a lecui bolile, protecția este prevenire. Aplicăm produsele ADAMA, tot spectrul destinat pentru culturile multianuale, în cazul dat măr și prun, fără a avea vreo problemă cu calitatea. Împreună cu dl Sergiu Panuța avem sistemul nostru de monitorizare și de prevenire. Diametrul la fruct e 65, ceea ce înseamnă un măr bun de comercializat. Unul din factorii care influențează diametrul este un preparat calitativ, care nu stresează planta. Dacă avem un preparat original, de calitate, avem și un efect cu mult mai bun în ceea ce privește controlul fitosanitar, adică al bolilor. Atât la boli, cât și la vătămători avem, practic, toată gama de preparate din portofoliul ADAMA. O corelație preț-calitate destul de bună, în plus am beneficiat întotdeauna de suportul tehnologic necesar la moment în persoana dlui Pănuța. Destul de operativ și foarte calificat.”

Dr. Sergiu Panuța, Manager Tehnic și înregistrări ADAMA: „Ne aflăm în plantația de măr a GȚ Scutaru Victor, care este una dintre cele mai mari gospodării din R. Moldova și producători de fructe, în special, măr. Implementăm un lot demonstrativ cu produsele companiei ADAMA, în care prezentăm eficiența produselor, și vorbim atât de eficiența biologică, cât și de cea economică. În acest an ADAMA a organizat o serie de loturi demonstrative la diferite culturi agricole. În cazul pomilor fructiferi, și acum ne referim la plantațiile de măr, am testat și consider că ne-a reușit foarte bine să includem în schema de protecție la maxim posibil produsele companiei ADAMA pentru a combate diferite organisme nocive.”

Mai multe despre schema de protecție a culturii măr cu produsele ADAMA aflați din materialul video.   

 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

BAYER – lansează cel mai performant și stabil hibrid Dekalb DKC 5092 pe piața din Republica Moldova

24 nov 2021

EX-ȘEFUL CONSILIULUI CONCURENȚEI VA FI VERIFICAT DE ANI. Ce spun companiile specializate în comerțul cu produse fitosanitare amendate de Răducan

17 nov 2021

EXIREL® - cel mai NOU INSECTICID de la FMC pentru POMI FRUCTIFERI și VIȚĂ DE VIE

04 nov 2021

AGROBOR® SL, PRODUSUL FMC: Îngrășământul care reglează conținutul de apă în celule. Culturile pentru care este recomandat

06 sep 2021

FERTIPLANT UNIVERSAL, ÎNGRĂȘĂMÂNTUL DE TOP DE LA UNIFER. Ce alte produse noi vor apărea pe piață în următoarele luni

13 aug 2021

VIDEO: SOLUȚIA ADAMA ÎN PROTECȚIA CULTURII MĂRULUI: Recolta din livada GȚ „Scutaru Victor” și calitatea ei

VIDEO: SOLUȚIA ADAMA ÎN PROTECȚIA CULTURII MĂRULUI: Recolta din livada GȚ „Scutaru Victor” și calitatea ei

VIDEO: SOLUȚIA ADAMA ÎN PROTECȚIA CULTURII MĂRULUI: Recolta din livada GȚ „Scutaru Victor” și calitatea ei

loading ...