DIGITALIZAREA AGRICULTURII: Dronele-agronom la mare căutare

08 oct 2021
Utilizarea dronelor în agricultură, demult nu mai este o noutate, inclusiv pentru fermierii din Republica Moldova. Aceștia țin cont de tendințele internaționale și apelează tot mai des la tehnologiile de ultimă oră. O parte dintre agricultori își cumpără aparatele zburătoare, ceilalți, preferă să achite companiilor care prestează servicii în acest domeniu, transmite AGROMEDIA cu referire la agrofarm.md.

Toți mai mulți se întreabă: „De ce totuși acești roboți capătă tot mai mare popularitate în rândurile agricultorilor - este un moft sau o necesitate?”

Victor Arpintin, reprezentantul companiei „Agrodronservicii”, vine cu explicații referitor la modul de funcționare a industriei și dacă merită investit în această ”jucărie” performantă.

Expertul este pilot de aviație cu o experiență de peste 40 de ani în domeniu, iar de doi ani este implicat în procesul de digitalizare a agriculturii, oferind sericii în acest sector.

Victor Arpintin menționează că înainte ca un agricultor să decidă dacă are sau nu nevoie de o dronă, trebuie să se informeze:

Mulți o cumpără cu gândul de a o folosi pe post de paznic - să verifice munca oamenilor, să se protejeze de furt etc. Dar drona este ineficientă în acest caz și asta în primul rând pentru că ea zboară puțin și nu reușește să monitorizeze tot și mai e și gălăgioasă și cel care vrea să fure, se poate ascunde de ea, când o aude”.În schimb, aparatul cu elice este util la analiza pământului și a vegetației, dar și în procesul de pulverizare. Victor Arpintin spune că a identificat două categorii de drone agronom, cele care se ocupă de cercetare și cele pulverizatoare.

Drone de identificare a problemelor de pe terenurile agricole

Dronele specializate în analiză, sunt capabile să colecteze și să proceseze informații despre sol, plante și etapele de vegetație. Datorită spectrelor pe care le are încorporate, aceasta poate să identifice problemele care sunt pe terenurile agricole (umiditate, secetă, salinitate etc). De asemenea, ele pot face analiza plantelor și pot identifica etapele lor de dezvoltare.

Cu toate acestea, prezența unui expert este necesară, pentru că dronele doar colectează informațiile, nu le și interpretează. După prelucrarea indicatorilor se face un plan exact cu recomandări despre cantitatea fertilizanților și a pesticidelor care trebuie folosită, timpul optim de a fi introduse, dar și vremea recoltării.

Pentru a putea folosi la maxim capacitatea dronei, e nevoie de a o dota cu camere care au spectrele specializate. De obicei, cea mai mare parte din investiție e în camere și programele speciale.

 ”O dronă are în jur de 6, 7 camere. Acestea funcționează simultan, iar senzorii atașați scanează plantele pentru a le evalua dezvoltarea. De obicei, rezultatele analizei și interpretare a datelor, ajung la agricultori în decurs de 24 ore”, comunică dnul Arpintin.Pulverizarea robotizată – mai eficientă și ieftină

Pulverizarea pesticidelor, erbicidelor, și a îngrășămintelor cu ajutorul dronelor, este mai eficientă și econoamă decât pulverizarea tradițională. Randamentul se datorează modului în care elicele formează curenți de aer, acestea rotesc plantele pe mai multe părți, astfel asigură o protecție mai mare, pe o perioadă mai îndelungată. Astfel și cantitatea de substanțe utilizate, se micșorează. Volumul de apă folosit scade cu 90%, iar cel al fertilizanților și pesticidelor cu 30-40%.

Totuși, acestea sunt mai puțin utilizate în livezi sau în câmpurile protejate. Deocamdată în această zonă, nu sunt utile.

Licențe pentru deținătorii de drone

Un alt aspect important, pe care trebuie să îl cunoască agricultorii înainte de a cumpăra un apărat zburător, este norma legală.

Victor Arpintin spune că  în Republica Moldova, cei care dețin o dronă cu masa mai mare de 0,5 kg, trebuie să aibă licență: ”Pentru a obține acest drept la zbor, proprietarul dronei trebuie să treacă un curs de instruire și apoi să susțină un examen. De asemenea, în fiecare an, drona trebuie să treacă revizia tehnică și, desigur, să fie asigurată”.

Un alt lucru important ce ține de norma juridică, este că zona liberă de zbor în țara noastră este de până la 100 metri înălțime. Iar zborul în zonele roșii, este interzis. Adică zborul este interzis în sate și orașe, iar pentru a putea efectua un zbor pe aceste teritorii, trebuie obținută permisiunea.

În cazul în care aceste reguli sunt încălcate, proprietarul este pedepsit prin retragerea licenței de zbor, iar amenda poate ajunge până la 30 de mii de lei.
 


Victor Arpintin este convins că în următorii ani, tot mai mulți vor fi interesați de digitalizarea agriculturii. Lucru confirmat de creșterea numărului celor care apelează la serviciile lor.
În cei doi ani de când activează pe piața din Republica Moldova, au analizat peste 98 de mii de ha de pământ.

Echipa lui oferă trei tipuri de servicii:
  1. analiză digitală, la necesitate, ceea ce înseamnă un singur zbor care se face la cererea agricultorului
  2. serviciu de monitorizare, care presupune un contract de lungă durată și reprezintă analiza pe întreg ciclu al vegetației
  3. serviciul de interpretare a datelor, acesta este solicitat de agricultorii care au drone, dar nu știu cum să citească informația.  
Despre tipurile de drone, prețuri, spectre și utilitatea lor în agricultură, au aflat tinerii care au participat la tabăra de vară „Youth ASC -Youth Agro Summer Camp”. Eveniment dedicat membrilor Rețelei Naționale a Tinerilor Agricultori din Moldova și organizat de Federația Agricultorilor din Republica Moldova ”FARM”, în parteneriat cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, Dorcas Moldova și We Effect Suedia.

Sursa: agrofarm.md

 
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

FendtONE – TEHNOLOGIA VIITORULUI. 345 de moto ore, în nici 15 zile – performanța atinsă în gospodăria lui Alexei Chiriac

20 mai 2022

SEMĂNĂTOAREA DE ÎNALTĂ PRECIZIE FENDT MOMENTUM, TESTATĂ DE FERMIERI la Ziua Câmpului în raionul Florești

04 mai 2022

DRONELE AGRICOLE, PREZENTE ÎN UNELE FERME DIN ȚARĂ. Permit economisirea a 30% de produs fitosanitar și 95% de apă

06 apr 2022

SUBVENȚII DOAR PENTRU TEHNICA AGRICOLĂ DE MICĂ CAPACITATE. Fermierii: „Așa nu vom face niciodată agricultură modernă”

04 apr 2022

TRACTORUL VALTRA SERIA N A LUAT PREMIUL RED DOT DESIGN AWARD 2022, DISTINCȚIA SUPREMĂ ÎN MATERIE DE DESIGN

01 apr 2022

DIGITALIZAREA AGRICULTURII: Dronele-agronom la mare căutare

DIGITALIZAREA AGRICULTURII: Dronele-agronom la mare căutare

DIGITALIZAREA AGRICULTURII: Dronele-agronom la mare căutare

loading ...