Dorin Nedelciuc este pomicultor din raionul Drochia, administrator al companiei Zgura-Agro SRL. Compania este specializată în producerea fructelor: mere, prune, caise, vișin, cireșe și cultivarea cerealelor. În prezent, întreprinderea lucrează 60 ha de livezi în sistem intensiv și superintensiv și circa 1200 ha de culturi de câmp.
Antreprenorul a creat peste 100 de locuri de muncă în localitate; dezvoltă în permanență infrastructura companiei și se implică activ în dezvoltarea satului natal; a modernizat parcul tehnic de mașini agricole și utilaje; a plantat livezi în sistem superintensiv și a investit în infrastructura post-recoltare.
Am înlocuit toate livezile tradiționale cu plantații noi, moderne. Toate sunt dotate cu sistem de irigare - un element indispensabil. Dacă acum 5-10 ani se mai putea face agricultură relativ performantă fără irigare, atunci in condițiile actuale, fără sisteme de irigare în livezi, ești sortit eșecului.
Lacul din localitate este sursa noastră de apă și privim cu emoții spre viitor deoarece an de an observăm că schimbările climatice își spun cuvântul și nu știm dacă această sursă va mai fi aici și peste 10 ani. Referitor la calitatea apei aș putea spune că este un element foarte important atunci când dispui de mai multe opțiuni. În lipsa acestora, folosim ceea ce avem.
Am optat pentru sistem de irigare modern, prin picurare. Avem construit un bazin de acumulare a apei dotat cu stație de fertigare pe care o folosim pentru administrarea fertilizanților. Avem structurat un plan de irigare săptămânal. Scopul nostru este să creștem fructe de calitate, susține agricultorul.
Așa cum menționează și fermierul, sistemele de irigare au devenit de la o opțiune, la o prioritate – o soluție chiar în contextul schimbărilor climatice cu care ne confruntăm. Accesul la apă este însă din ce în ce mai dificil și mai costisitor în toate zonele țării. Din acest motiv, următorul obiectiv pe termen lung este utilizarea rațională a apei. Asta ar însemna instalarea sistemelor de irigare performante, automatizate, care exclud irosirea sursei de apă. Un astfel de sistem modern este instalat la Universitatea Tehnică din Moldova, în lotul pomicol demonstrativ din cadrul Agrotek Arena.
La universitate, am instalat 2 tipuri de sisteme de irigare prin picurare: solier – în livadă și subsolier – la porumb.
Sistemul solier din livadă este utilizat inclusiv pentru fertigare. Este un sistem automatizat. De la panoul de comandă se programează timpul de irigare și cantitatea apei utilizată.
De asemenea, am instalat un sistem de tratare a apei AQUA 4D. Funcționează cu electromagneți și are rolul de a schimba structura apei în sol. Particulele dăunătoare din apă sunt eliminate din zona rădăcinii. În timp, vom urmări cum se dezvoltă rădăcina pomilor cu un astfel de sistem.
Sistemul subsolier de irigare prin picurare este cea mai bună soluție de irigare pe termen lung – 10-15 ani. Adâncimea și distanța liniei de picurare este amplasată in funcție de tipul de sol și de structura rădăcinii plantei. La UTM, sistemul a fost instalat la distanța de 1 metru, asta permite semănarea diferitor culturi de câmp, nu doar porumb. Instalarea tuburilor de picurare în pământ reduce din evaporarea apei, respectiv, se utilizează o cantitate mai mică de apă. Un alt avantaj: apa ajunge exact la rădăcina plantei, explică Vitalie Durnescu, Inginer Agroforța, compania care a instalat sistemele moderne de irigare la UTM.
Dacă sunteți interesați de sistemele moderne de irigare, puteți testa și afla mai multe detalii despre acestea direct de la specialiștii în domeniu, la Agrotek Arena - centrul de inovație care revoluționează industria agricolă, scopul de bază al acestuia fiind promovarea tehnologiilor digitale în agricultură. Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.