Producătorii de caise din soiuri timpurii au început recoltarea. Fermierii spun că au roadă din plin, dar lipsa precipitațiilor a afectat calitatea fructelor. Caisele sunt rodite, dar nu au atins calibrul solicitat pe piață.
Boris Crețu din satul Țânțăreni, raionul Anenii Noi spune că anul acesta caișii au rodit bine, a fost nevoit chiar să intervină cu lucrări de rărire a fructelor pentru a le permite să crească. Astăzi, fermierul a început culesul.
E un an roditor. Am rupt fructe de trei ori, dar tot nu sunt mărunte, trebuia și mai mult. Seceta este mare, și aerul este foarte uscat, au fost afectate și frunzele, nu au de unde lua umiditate din atmosferă. Fructele au calibrul de la 32, până la 40. Cumpărătorii vor de la 40. Anul acesta, în general caută calitate înaltă și calibru mare la preț mic. Toți dau vina pe război, logistică scumpă și dificilă, a declarat pentru AGROMEDIA, Boris Crețu.
Agricultorul povestește că din cauza condițiilor meteo nefavorabile, și în livada de cireșe procesele agricole nu se desfășoară așa cum a preconizat.
Cireșele anul acesta s-au amestecat, nu știu ce s-a întâmplat că nu se coc așa cum ar trebui. Am cules primul soi, următorul trebuia să se coacă peste aproximativ o săptămână, dar peste 2 zile ele erau coapte deja. Nu avem răgaz să le culegem și să le realizăm, complicat, spune fermierul.
Dorin Nedelciuc din Zgurița, Drochia a investit într-un sistem de irigare a livezilor sale de cais. Agricultorul susține că astfel va avea fructe de calitate înaltă pe care speră să le vândă la preț bun.
Caisele noastre sunt din soiurile mai târzii și urmează să se coacă peste aproximativ 2 săptămâni. Avem roadă bună, am irigat intens livada, dar lipsa de precipitații este acută anul acesta. În alte sectoare, unde nu este irigație, situația este gravă.
Am reușit să discutăm cu câțiva potențiali cumpărători, parcă este cerere, vedem atunci ce preț ne vor oferi și cum le vom realiza. Sperăm să fie bine, soiurile noastre sunt din cele mai rezistente la transportare, a declarat pentru AGROMEDIA, Dorin Nedelciuc.
În medie, fermierii vând caisele din livadă cu 12 – 15 lei/kg. La piață, acestea costă 20 – 28 de lei/kg, în funcție de soi și calitatea fructelor.
Potrivit observațiilor specialiștilor din cadrul Departamentului de Horticultură a Universității Agrare de Stat din Moldova, se așteaptă o recoltă bună în toată țara, cel puțin nu mai mică decât anul trecut (12,5 mii tone din 3,9 mii hectare).