AGROPENSIUNILE DIN MOLDOVA, FĂRĂ TURIȘTI DE SĂRBĂTORILE DE IARNĂ. Ce spun administratorii afacerilor și când își vor relua activitatea

04 dec 2020
Deși oferă priveliști încântătoare, condiții de cazare ca în cabanele monate, meniuri ca la casele mari, tradiționalul vin fiert și liniștea naturii, în acest an agropensiunile din R. Moldova vor fi goale. Turiștii străini nu le vor călca pragul, iar vizitatorii de la noi vor petrece sărbătorile de iarnă acasă. Prin micile căsuțe cu sobe de prin complexele turistice se vor auzi doar stăpânii localurilor. Și toate astea – din cauza pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor impuse de autorități.
Cei mai mulți administratori de agropensiuni, fie că au fost certificate și fac parte din reţeaua CerTour comună pentru 12 ţări din bazinul Mării Negre şi cel al Mării Mediteraniene, preferă să piardă în continuare veniturile din bugetele destul de sărace din acest an, decât să pună în pericol viața turiștilor.

Pensiunea Casa Veche din satul Palanca, raionul Ștefan Vodă, situată nu departe de râul Nistru, nu va găzdui în acest an niciun suflet. Tatiana Aramă, administratoarea, ne-a declarat că nu au făcut nicio rezervare de Crăciun, desi doritori sunt.
 
“Dispunem de 10 locuri, pentru turiști suntem gata să organizăm plimbări pe malul Nistrului, să le oferim vin fiert și alte bucate tradiționale. Nici prețurile nu sunt exagerate, noi fiind mai noi pe piață și mai departe de oraș. Va fi liniște și în decembrie, așa cum a fost mai tot anul. Nu vrem să riscăm să încălcăm interdicțiile și nici cu sănătatea clienților”, ne-a spus dna Aramă.
 
O altă pensiune, Natura Parc de la Condrița, e abia la început și își vor deschide ușile la anul viitor.

 
La Butuceni e cam devreme pentru rezervări
 
La Butuceni, unde găsim și agropensiunea Butuceni, aflăm că, desi sunt destule solicitări pentru un Revelion plin de viață, e prea devreme pentru rezervări.
 
 “Încă nu am decis dacă le vom da curs, pentru că pioritar pentru noi rămâne sănătatea oaspeților. Anul acesta am suportat pierderi enorme! Am activat câteva luni, până în iulie și este greu să spunem că am avut ceva de câștigat”, ne spun patronii localului.
 
Și e păcat, pentru că pensiunea este situată într-un loc pitoresc, într-o localitate cu dealuri stâncoase, cu Răutul sub geam. Și e la doar 47 km de la Chişinău. În plus, oaspeţii pot asista şi participa, la dorinţă, la prepararea bucatelor tradiţionale.
 

La Vila Roz și trandafirii vor fi triști…
 
Vila Roz, situată la Orheiul Vechi, este o afacere de familie, care găzduiește oaspeți de prin toată lumea de mai mulți ani. Dna Liuba Răileanu, patroana afacerii, a declarat pentru AGROMEDIA că de trei ani, prestează servicii hoteliere și iarna.
 
Ne-au sunat foarte mulți clienți fideli, dar ne vom abține din cauza pandemiei. Avem 16 locuri de cazare, de Revelion, de regulă, pregăteam un meniu din bucate tradiționale. Anul trecut, am avut oaspeți și din România, și din Turcia. În 2020, până în februarie, ne-au vizitat și din Polonia. Avem pierderi enorme! Am mai activat în august și atât. Anul trecut, am investit în reparația camerelor, să fie curat și cald ca la mama acasă. Ne-am gândit că le vom răscumpăra în acest an, dar… Sincer să vă spun, am avut mari tentații să accept clienți, dar am decis, împreună cu familia, să renunțăm. De ce Vila Roz? Curtea și grădina e plină de trandafiri. Am peste 600 tufe și cca 60 de specii. O adevărată frumusețe și marea mea mândrie!”, ne spune dna Răileanu și ne invită cu drag la ea. La primăvară, când poate și virusul va trece. Până atunci, Crăciunul va fi serbat la vilă doar de ai casei.
 

Hanul lui Hanganu, o excepție în acest an
 
Nu e om în satul Lalova, Orhei, care să nu fi auzit de Hanul lui Hanganu.
Situată la 100 de km de capitală, în apropierea la doua dintre cele mai vizitate zone turistice ale Moldovei- Țâpova și Saharna –pensiunea rurală „Hanul lui Hanganu” e soluția perfectă atunci când vrei să uiți de toate grijile. Are șapte odăi și două băști, construite și amenajate în stil tradițional moldovenesc, cu lejancă, șemineu și o măsuță mică, cu scăunele, ca în “Amintirile” lui Ion Creanga, cu covoare țesute și ulcele din lut, cu un meniu plin cu de toate, inclusiv mândria hanului- sărmăluțele pitice. Gazdele hanului oferă toate cele necesare pentru amatorii de vânatoare și pescuit, dar și plimbări cu sania la cascadele și mănăstirile din apropiere.
Emilia Hanganu, directoarea agropensiunii, ne spune că va găzdui turiști și în acest an.
 
“Nu ne-am regăsit în lista localurilor cu interdicții, nu suntem restaurant, așa că vom activa și de sărbători. Avem locuri suficiente, mai multe săli și vom respecta condițiile sanitare. Drept că în calitate de turiști vor fi doar moldovenii, străinii nu au cum să ajungă aici. Anul trecut, au venit și din Rusia, și din Cipru. Acum suntem în pregătiri. Am încasat și avansuri de la doritori. I-am anunțat că, în cazul în care va fi interzisă activitatea pensiunilor, le vom returna banii”, a mai adăugat dna Hanganu, îndemnându-ne să venim și să ne facem loc pe lejanca imensă – 2X3 m – unde încap toți oamenii buni.
 
ANTRIM, suport pentru afacerile din turismul rural
 
Asociația Națională pentru Turism Receptor este, actualmente, unica asociație din Moldova, care a obținut acreditarea Safe Travels și este împuternicită să ofere titlul de Safe Trales companiilor din Moldova. Victoria Bucătaru, directoarea Asociației, a declarat pentru AGROMEDIA că au lansat un Ghid cu recomandări de protocoale sanitare pentru întreprinderile din domeniul turismului receptor, din care fac parte și pensiunile agroturistice. În el sunt indicate toate normele de comportament în contextul situației epidemiologice, cauzate de COVID-19. 
 
“ANTRIM a propus măsuri pentru stimularea domeniului unităților de cazare din RM în contextul planificării politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021.  ANTRIM a solicitat elborarea și includerea în política bugetară fiscală pentru cel puțin anul 2021, cu posibilitatea de extindere pentru anul 2022, a măsurilor care vor ajuta semnificativ reabilitarea ramurii unităților de cazare. În perioada ce urmează, planificăm inițierea unor acțiuni pentru susținerea afacerilor din industria turismului în domeniul digital”, ne-a comunicat dna Bucătaru, adăugând că ANTRIM a solicitat de la Guvernul RM scutiri de TVA pentru pensiuni și că asociația pe care o gestionează este gata să ofere suport informațional persoanelor care practică activități în domeniul respectiv.  
 
 
Notă: pentru mai multe detalii, accesați https://antrim.md/2020/09/25/ghidul-antrim-cu-recomandari-de-protocoale-sanitare-si-acreditarea-safe-travels/
și https://drive.google.com/file/d/1v8hUI--0M7-zxdPq-YjUEhyAhfen4aYK/view pentru GHID CU RECOMANDĂRI
DE PROTOCOALE SANITARE, apărut cu suportul strategic USAID, UKAID și Sweden Sverige.

 
loading ...