ÎNTREBARE DE ZIUA MONDIALĂ A TURISMULUI: De ce nimeni nu promovează Naslavcea, un adevărat sat de munte?

27 sep 2021
Dezvoltarea turismului ar trebui să fie o prioritate naţională pentru că Republica Moldova are multe zone încântătoare, dar neexploatate turistic. Un astfel de loc este Naslavcea, un teritoriu atractiv din punct de vedere turistic dar care nu are o strategie de dezvoltare şi nici promovare. Antreprenorii au inițiative, însă au nevoie şi de susţinerea statului. Este necesară o infrastructură deoarece nu sunt drumuri de acces către zonele de atracţie pentru turişti, anunță AGROMEDIA cu referire la tvrmoldova.md.
 
Pe lângă vinării şi mănăstiri, în Republica Moldova sunt multe alte destinaţii turistice care nu sunt promovate, dar care merită vizitate. Dumitru Bîrlădean este un antreprenor care a început să promoveze singur cel mai nordic punct al Republicii Moldova, zona Naslavcea. Situat pe dealuri pitoreşti, locul îţi crează impresia unui adevărat sat de munte unde poţi evada de aglomeraţia urbană.
 
„Naslavcea este vizitată, vara aceasta au fost nu mai puţin de 5 000 de  turişti, evident că infrastructura este una deplorabilă, oamenii elementar nu pot să găsească locurile pitoreşti, dar noi sperăm că guvernarea o să se implice nu doar în aşa zone ca Orheiul Vechi, dar şi în alte zone, cum ar fi Naslavcea, ca să fie construită infrastructură, promovare şi tot aspectul ce ţine de organizarea procesului turistic. Sunt multe momente birocratice care ne limitează în planurile şi visele noastre”, a declarat dl Bârlădeanu.
 
Probleme există. O recunosc şi cei din domeniul turismului care spun că până acum s-a pus mai mult accent pe zonele turistice din apropierea Chişinăului. Se speră că autorităţile vor pune, în curând, în aplicare un plan de susţinere şi a altor zone turistice.
 
Natalia Țurcanu, director executiv ANTRIM, a menționat că: „Rămân oarecum nevalorificat zonele mai îndepărtate de Chișinău, cum ar fi nordul şi sudul, este necesar în primul rând un suport esenţial din partea statului pentru că privaţii deja fac eforturi ca să deschidă pensiuni. Trebuie neapărat dezvoltarea acestei infrastructuri şi de drum, care nu neapărat îl faci pentru acei turişti care vizitează locurile, dar şi pentru localnici, vorbim despre indicatoare turistice”.
 
Ce ne-așteaptă la Naslavcea
 
Investitorii spun că dezvoltarea turismului în zona de nord ar fi în beneficiul tuturor: al localnicilor şi al autorităţilor, și în plus ar susţine şi economia locală.
 
„Moldova asta nu e doar Chişinău, de la Naslavcea pană la Giurgiuleşti, de la Palanca până la Criva. Avem hotel cu 7 numere pentru cazarea de 20 de persoane, avem restaurant, cu bucate autentice, adică păstrăvul nostru, găina noastră, legumele noastre, pe care singuri le pregătim. Sperăm să dezvoltăm zonele de hiking, ciclism şi alte servicii care se potrivesc acestei zone”, a menționat Dumitru Bîrlădeanu. Antreprenorul spune că autorităţile de la Chişinău ar putea lua drept exemplu modelul de dezvoltare al turismului în România.
 
„Din păcate în Moldova nu sunt aşa programe cum ar fi în România, care stimulează la maxim turismul, de aceea la ei şi infrastructura e mai puternică, chiar şi preţurile sunt mai reduse, au posibilităţi chiar să plătească şi salarii mai mari, au economisiri de finanţe pe care le pot direcţiona în dezvoltarea calităţii serviciilor”, a accentuat antreprenorul.
 
Pandemia a afectat grav turismul din Republica Moldova. În 2020 s-a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de turişti străini, doar 7 mii, cu aproape 13 mii mai puţini decât în 2019.
 
De menționat că azi, 27 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Turismului.
 
Sursa: tvrmoldova.md
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

10 DESTINAȚII TURISTICE DIN MOLDOVA – incluse în lista zonelor cu însemnătate UNESCO

23 mai 2022

DESTINAȚII TURISTICE GASTRONOMICE DE VIZITAT ÎN ZONA PARCULUI NAȚIONAL NISTRUL DE JOS

20 mai 2022

DESTINAȚII TURISTICE ÎN ZONA CODRILOR MOLDOVEI. O rețea de trasee pentru drumeții a fost lansată recent

12 mai 2022

LA CAHUL, A FOST CREAT UN NOU CLUSTER TURISTIC - „VIA CAHUL”

29 apr 2022

TURISMUL RURAL DIN ȚARA NOASTRĂ, PREGĂTIT DE UN NOU SEZON

25 apr 2022

ÎNTREBARE DE ZIUA MONDIALĂ A TURISMULUI: De ce nimeni nu promovează Naslavcea, un adevărat sat de munte?

ÎNTREBARE DE ZIUA MONDIALĂ A TURISMULUI: De ce nimeni nu promovează Naslavcea, un adevărat sat de munte?

ÎNTREBARE DE ZIUA MONDIALĂ A TURISMULUI: De ce nimeni nu promovează Naslavcea, un adevărat sat de munte?

loading ...