MANAS YURT VILLAGE, LOCUL UNDE POȚI DORMI ÎNTR-O IURTĂ CHIAR ÎN INIMA MOLDOVEI

30 aug 2023
Pentru turiștii dornici de a descoperi noi destinații turistice în R. Moldova, satul etnografic Manas Yurt Village este locul perfect. Tabăra cu iurte se află în satul Leordoaia, raionul Călărași și a apărut pe harta turistică din țara noastră în vara anului 2020.

Acest proiect este rodul cooperării dintre moldoveanca Larisa Ambrosii și Anar Joldon, originară din Kârgâzstan. Femeile s-au cunoscut acum aproape 20 de ani în Irlanda și s-au împrietenit. Astfel, au decis să creeze o adevărată insulă a culturii orientale în Moldova, unde oaspeții să cunoască tradițiile și cultura kârgâză.

Manas Yurt Village, locul unde poți cunoaște cultura kârgâză
Complexul are 12 iurte mici, cu diametrul de 4 și 5 metri. Iurtele au fost instalate chiar în curtea casei părintești a Larisei Ambrosii, iar pensiunea a fost denumită Manas Yurt Village, după numele eroului principal din cea mai lungă epopee din istoria folclorului mondial „Manas”, scrisă în limba kârgâză.Iurta este o locuință tradițională a popoarelor din Asia Centrală, construită din lemn, pâslă și piele. Protejează foarte bine atât de frig, cât  și de căldură. Secțiunile de perete sunt realizate din stâlpi subțiri de lemn. Husa din fetru este rezistentă la ploaie și vânt. O iurtă satisface pe deplin nevoile unui nomad datorită confortului și caracterului său practic: este rapid asamblată și dezasamblată de o familie în doar una sau două ore. Spre deosebire de iurtele din Kârgâzstan, care se instalează direct pe sol, cele de la Leordoaia sunt amplasate pe platforme. 

Locuința tradițională popoarelor din Asia Centrală se află la doar 80 de kilometri distanță de Chișinău și 19 kilometri de orașul Călărași. Vizitatorii acestui sat exotic pot face cunoștință cu elementele culturii și istoriei orientale.

Una din cele 12 iurte este un muzeu al tradițiilor și culturii kârgâze, iar în altele trei se află restaurantul, unde un bucătar kârgâz prepară bucate, inclusiv deserturi tradiționale. În celelalte iurte cu 2-5 locuri fiecare sunt cazați musafirii. 

Cei de la Manas Yurt Village spun că în zilele toride de vară iurtele sunt locul perfect pentru odihnă, mai ales că seara, la dorința oaspeților, acoperișul locuințelor poate fi scos ca să admiri cerul înstelat.Prețul cazării este de 600 de lei/noapte per persoană și include o excursie pe teritoriu, în care vei afla despre istoria și tradițiile din Kârgâzstan.

Prețul unei mese la restaurantul local variază în funcție de bucatele comandate. Dar cei de aici spun că porțiile de mâncare sunt mari, iar de obicei oaspeții care vin în grup comandă două-trei feluri de mâncare pe le împart între două-trei persoane. În așa mod, o masă luată aici ajunge la 250 -300 de lei per persoană.

Meniul restaurantului include cele mai renumite bucate ale Asiei Centrale – pilaf, mantî (un fel de colțunași cu carne, pregătiți pe baie de aburi), lagman, care se face din fidea, carne, legume, condimente într-un sos aromat și gustos, oromo, un rulou din carne de miel sau vită și cartofi și desigur kuurdak, unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare din bucătăria kârgâză, făcut din carne de miel, ulei și ceapă.
Turiștii cazați aici pot aduce produsele lor pentru a găti. Pot folosi gratuit grătarul, cazanul sau aragazul.Excursii: La Manas Yurt Village poți merge și fără a te caza acolo. Te poți bucura de o excursie pe teritoriul complexului și o plimbare cu barca pe lac. Prețul este de 50 de lei. După aceasta, poți încerca bucatele la restaurantul local. 

Pentru amatorii de pescuit la pensiune se pot lua în chirie undițe, care costă 150 de lei per undiță.

Ce poți vizita în zonă?
Leordoaia face parte din unul din cele patru trasee de hiking amenajate care traversează localitățile din Călărași, Strășeni, Nisporeni și Ungheni și care pot fi parcurse atât pe jos, cât și cu bicicleta. De aceea, dacă vei dori să cutreieri împrejurimile te vei orienta după indicatoarele instalate prin părțile locului. Cei de la Manas Yurt Village spun că te pot ghida spre cele mai impresionante locuri.

Călătorii experimentați precizează însă că dacă ai ajuns la Leordoaia nu poți rata dealul Veverița, al doilea (după dealul Bălănești) cel mai înalt deal din Republica Moldova, a cărui înălțime variază, în funcție de sursele de informare, între 407 și 415 metri. De pe vârful acestuia vei putea admira peisaje naturale nemaipomenit de frumoase.De asemenea, pe lângă lacul care se află în imediata apropiere de complex, în regiune se află mai multe lacuri. Pescarii laudă în special lacul Hârjauca, amplasat între comuna Mândra și Hârjauca, în apropierea mănăstirii din localitate.

La Hârjauca se află o mănăstire de călugări, înființată prin sec. XVIII. Inițial construită ca un schit cu o biserică de lemn, acesta a fost ridicat la rang de mănăstire în 1815, de către mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni.

La vreo doi kilometri se va află Palanca, care face parte comuna Hârjauca, și unde vei putea să vizitezi „Casa Părintească”, un adevărat muzeu al satului, unde sunt expuse obiecte ale vieții tradiționale țărănești – articole de uz casnic, fotografii, cusături, țesături ș.a. Cei care au mai fost spun că aici, în spatele muzeului, vei găsi o grădină cu o casă în copac, exact ca cea la care mulți din noi au visat în copilărie.

Sursa: Moldova.org
loading ...