TURISMUL RURAL DIN ȚARA NOASTRĂ, PREGĂTIT DE UN NOU SEZON

25 apr 2022
Pensiunile rurale se pregătesc cu optimism pentru lansarea noului sezonului turistic, așteptând vizitatorii care se vor bucura de gastronomia regională și peisajele neexplorate.

Pentru consolidarea turismului în Moldova în perioada post-pandemică, USAID a oferit granturi în valoare totală de $200 000. Acest ajutor de reziliență pentru 20 de IMM-uri din industria turismului va contribui la depășirea consecințele provocate de pandemie și adaptarea ofertei turistice la noile realități.

USAID sprijină industria turismului din Moldova, începând cu anul 2012, prin formarea și promovarea imaginii Moldovei ca destinație turistică atractivă. Urmare a lansării brand-ului de turism național, Pomul vieții, numărul turiștilor străini a crescut cu 28 la sută în 2015, ajungând la 2,9 milioane. Hotelurile din mediul rural, precum Agropensiunea „Butuceni”, fiind situate în principalele regiuni vinicole din Moldova, beneficiază de sprijinul USAID destinat diversificării și dezvoltării calității produselor. Acești factori au contribuit la triplarea numărului de turiști străini și autohtoni în primele 6 luni ale anului 2016, față de aceeași perioadă a anului 2015. Cu toate că industria turismului din Moldova rămâne modestă, ea contribuie la reducerea sărăciei și migrației, în special în mediul rural.

Astfel, în prezent, există 27 de pensiuni care au beneficiat de granturi și asistență din partea Proiectului de Competitivitate din Moldova, care le-a permis să-și dubleze numărul de vizitatori. Cu suportul USAID, a fost lansata Cartea Albă ce prevede reformarea cadrului normativ al industriei turistice. Documentul are ca obiective dezvoltarea turismului rural și a zonelor turistice naționale și conține recomandări pentru asigurarea calității și diversificării serviciilor, dar și ameliorarea calității instruirii și a forței de muncă în domeniul turismului, regimul juridic al agențiilor de turism și tur operatorilor.

Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO) Moldova este una dintre cele mai puțin vizitate destinații din Europa.
 

TURISMUL RURAL DIN ȚARA NOASTRĂ, PREGĂTIT DE UN NOU SEZON

TURISMUL RURAL DIN ȚARA NOASTRĂ, PREGĂTIT DE UN NOU SEZON

TURISMUL RURAL DIN ȚARA NOASTRĂ, PREGĂTIT DE UN NOU SEZON

loading ...