Alexandru Neamțu este cunoscut printre producătorii și amatorii de vin pentru vinul de casă foarte bun pe care îl produce. Anul trecut, a și fost apreciat cu premiul „Polobocul de aur” la Nominalizarea: Vin din soiuri hibride și din specia Vitis labrusca, roada anului 2021 pentru vinul din soiul Cuderca. Tot anul trecut, într-un interviu, Alexandru spunea: Îmi doresc să ieșim în lume cu vinurile noastre îmbuteliate, cu o etichetă frumoasă pe care vom scrie „Vin artizanal”. Zis și făcut. Anul acesta, viticultorul recoltează primii struguri din plantațiile proprii care vor fi vinificați și îmbuteliați sub marca „Crama Neamțu”. Vor fi mai multe tipuri: și sepaje, și mono soi, în cantități limitate și la fel de bune cum sunt cunoscute vinurile lui Alexandru Neamțu, dă asigurări vinificatorul.
Am recoltat Feteasca Albă și Viorica, via la anul trei de vegetație, primul an de recoltă. Le-am vinificat împreună, ca sepaj. Astfel, anul acesta vom avea primele sticle de vin din aceste soiuri.
Suholimanskii Belîi
Tot din soiurile albe avem și Suholimanskii Belîi, un soi mai tardiv, pe care planificăm să-l recoltăm la final de septembrie, în funcție de cum reușește să se coacă. Avem așteptări mari de la acest soi în ce privește calitatea. Sunt struguri sănătoși, în prezent, au în jur de 17-18 procentul de zahăr, așteptăm să ajungă la nivelul de 20-22%. La fel, va fi primul vin din Suholimanskii Belîi de pe plantația proprie, îmbuteliat sub marca „Crama Neamțu”. Am mai plantat și Tămâioasa Românească, care mai rar se găsește la noi, am adus butașii din România.
Din vinurile roșii, vom avea Cabernet, Merlot, Shiraz: 100% din plantație proprie și Feteasca Neagră, pe care o vom combina cu struguri dintr-o gospodărie din Cimișlia cu care lucrăm de mai mult timp. În prezent, Feteasca Neagră are deja 22% nivelul de zahăr, dar nu prea are maturitate fenolică. Din acest motiv, încă nu putem începe culesul. Cabernet, Merlot, Shiraz sunt încă la nivelul 17% de zahăr, la fel, așteptăm coacerea fenolică. Sunt soiuri cu potențial mare, au avut o încărcătură bună, chiar dacă sunt abia la anul 3 de producere.
Îmi doresc să fac un sepaj din Cabernet, Merlot și Shiraz. Shiraz și Cabernet le vom vinifica în mono soi. Acest vin va fi pus la maturare în butoi pentru 12 luni. Butoiul dă un specific aparte vinului roșu, iar acestea sunt soiuri prea bune ca să nu fie puse la maturare. De asemenea, și o parte din Feteasca Neagra o voi pune la maturare, cealaltă parte va fi fără contact cu lemnul, ne-a mărturisit Alexandru Neamțu, fondatorul cramei „Crama Neamțu”.
Cabernet Sauvignon
Specificul și punctul forte ale vinurilor „Crama Neamțu” este terroirul, vinificarea soiurilor mai rar întâlnite la noi și respectarea tehnologiei cu implicare minimă din partea vinificatorului. Au plantația într-o zonă specială, bună pentru cultivarea viței-de-vie, în satul Corjova, raionul Criuleni, la altitudinea de 180 de metri deasupra nivelului mării și cu o priveliște frumoasă spre Nistru. Întrebat care sunt cele mai mari provocări ale unei crame la început de cale, cele din plantație sau cele la capitol financiar, marketing, Alexandru a răspuns:
Avem posibilitatea și cunoștințele necesare să îngrijim vița-de-vie așa încât să obținem struguri de cea mai înaltă calitate. Cel mai complicat este la capitolul tehnologia de producere a vinului. Una este să faci un vin artizanal pentru consum redus și alta este să faci un vin artizanal care va ajunge pe rafturi în magazine sau în restaurante. Sunt aspecte tehnologice diferite, care trebuie știute și respectate. Dar ne bucurăm de sprijinul și recomandările specialiștilor ONVV. Și, da, este nevoie și de o promovare foarte bună a produsului, chiar dacă este de calitate superioară, spune vinificatorul.
Shiraz
Pentru sezonul viitor, „Crama Neamțu” își propune să fie prezentă cu vinurile sale și în wine baruri. Se pregătește să scoată de la maturare Cabernet, Feteasca Neagră și Codrinschii. Alexandru spune că îi place cum au evoluat acestea la maturare în butoi și în sticle va fi un vin excepțional.