VINUL MOLDOVEI- MÂNDRIA NEAMULUI NOSTRU. Află din ce soiuri de struguri se obține cel mai deosebit vin

03 jun 2020

Moldova a început să fie recunoscută în întreaga lume pentru vinurile sale aromate și gustoase. Trebuie să fim mândri că an de an, vinurile Moldovei cuceresc lumea și  aduc în țară nenumărate medalii de la concursurile internaționale. Succesul vinurilor autohtone se datorează soiurilor unice de struguri din care vinificatorii obțin licori savuroase. 

 

În cadrul campaniei “Revin cu drag”, Oficiul Național al Viei și Vinului promovează vinăriile din țară și produsul authton. Cramele noastre au ceva special, ceea ce nu se mai întâlnește nicăieri. Ele impresionează vizitatorii prin cupaje curajoase din soiuri autohtone și vinuri monosoi, mai rar întâlnite în prezent. 

Înainte de a vizita cele mai pitorești locuri din țară, descoperim împreună unicitatea soiurilor de struguri moldovenești din care se obțin cele mai savuroase vinuri. 
 

În Moldova sunt plantate circa 1400 hectare cu soiuri autohtone, printre care:


- Feteasca albă este un soi antic și deosebit, cultivat în Republica Moldova de secole. Vinurile produse din acești struguri sunt fine și delicate, cu arome florale ușoare și proaspete. Este unul dintre “părinții” soiului Feteasca Regală. Își are rădăcinile în Transilvania, România, dar este cultivată pe teritoriul Moldovei de decenii.

- Feteasca Regală – un soi de struguri semi-aromați, care sunt rezultatul unei încrucișări naturale. Ei au fost descoperiți în 1902 în apropiere de Sighișoara, România. Strugurii au o aromă tipică florală și de grapefruit, cu nuanță de pară proaspătă și citrice. Din acest soi se produc vinuri roșii de calitate înaltă, cu arome tipice de cireșe sălbatice și violete, gust concentrat de pomușoare și cu o structură bună.
 
- Rara Neagră este un soi vechi din regiune, care ar fost cultivat încă din timpurile geto-dace în sud-estul României și în regiunea în care se află astăzi Republica Moldova. Are o culoare relativ pală, cu taninuri delicate și ușoare și gust de pomușoară picantă. Soiul s-a aclimatizat destul de bine pe colinele însorite din sudul țării.
De asemenea, pe întreg teritoriul Moldovei sunt plantate suprafețe cu soiuri indigene, de selecție nouă rezistente, din care sunt produse vinuri de calitate înaltă. Printre acestea se numără:

 -Viorica – un soi cultivat în regiune de secole. Vinurile produse din acești struguri cuceresc prin arome pronunțate de busuioc și coajă de lămâie. Se potrivește perfect climei din Moldova și rodește foarte bine și pe timp de secetă. Recent, a fost inclus în asortimentul european de struguri.
 
-Riton este un soi obținut prin selecție în instituțiile de vinificație din Moldova. Vinurile produse din acești struguri au o culoare galbenă, cu nuanțe verzui. Aroma este specifică soiului și foarte bine pronunțată, cu gust de miere și gutui, plin și echilibrat.

- Codrinskii – un soi de selecție nouă, obținut din încrucișarea dintre Rară Neagră și Cabernet Sauvignon, în anul 2010. Codrinskii se deosebește de alte soiuri printr-o rezistență ridicată la înghețuri, boli și alți factori dăunători. Vinurile obținute din acest soi de struguri au o culoare și o aromă intensă, exact așa cum ar trebui să fie un vin roșu.
Dacă îți dorești să afli mai multe despre specificul vinăriilor din țară, despre afacerile vinicole de familie sau să descoperi secretele ce se ascund în cramele din țară, urmărește pe rețelele de socializare pagina Wine of Moldova. Vei avea ocazia să descoperi beciuri, galerii vinicole subterane, care ascund istorii deosebite.
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

BUTOAIELE PRODUSE ÎN MOLDOVA AU AJUNS TOCMAI ÎN SPANIA! Istoria de succes a lui Igor Severin

20 jan 2022

ELIZAVETA BREAHNĂ, DIRECTOR ONVV: Avem cea mai mare densitate a podgoriilor din lume. În domeniul vitinicol activează 150 mii persoane

19 jan 2022

DOMENIILE PANĂ, AFACEREA DE FAMILIE CU GUST AUTENTIC. Vinificatorul Nicolae Minciună și istoria lui de succes

17 jan 2022

VINIFICATORIII DIN MOLDOVA VOR FI VIZITAȚI DE PARTENERII FRANCEZI. Detalii de la webinarul PartnersInWine

13 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022

VINUL MOLDOVEI- MÂNDRIA NEAMULUI NOSTRU. Află din ce soiuri de struguri se obține cel mai deosebit vin

VINUL MOLDOVEI- MÂNDRIA NEAMULUI NOSTRU

Află din ce soiuri de struguri se obține cel mai deosebit vin

VINUL MOLDOVEI- MÂNDRIA NEAMULUI NOSTRU. Află din ce soiuri de struguri se obține cel mai deosebit vin

loading ...